open-navfaktor-logo
search
Nema "gotovog papira"
Bakalar i Šehić nakon razgovora sa Palmerom i Eichhorst: Izbora mora biti
Predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar rekao je danas da je njegova osnovna poruka da izbora mora biti, nakon što je okončan sastanak sa američkim izaslanikom zaduženim za Izborni zakon Matthewom Palmerom i predstavnicom Evropske unije Angelinom Eichhorst.
29.11.2021. u 12:26
get url
text

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka možemo li očekivati naredne izbore po novom zakonu, Bakalar je istakao kako je to veliko pitanje s obzirom na političku klimu u Bosni i Hercegovini te da predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere bh. političare o nužnosti izmjena – prvo Ustava, a onda i Izbornog zakona, kako je kazao.

- Pretpostavljam da je to razlog zbog čega će na ovim razgovorima sudjelovati predstavnici više političkih stranaka, s obzirom na to da je za opći konsenzus potrebno suglasje u Parlamentarnoj skupštini BiH - dodao je.

Naveo je i da su iz CIK-a ukazali na probleme organizacijske prirode koji nosi svaka odgoda eventualne izmjene Izbornog zakona.

- Ukazali smo na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da uslijede vrlo brzo s obzirom na to da mi moramo da kao temeljno tijelo izborne administracije u BiH pripremimo svaki organizacijski aspekt s obzirom nna to da imamo i različite softverske module, a moramo donijeti i niz podzakonskih akata kojem bi se prilagodili izborni sistem BiH eventualnim izmjenama Izbornog zakona. Za sve to postoji potreba da se uloži maksimalan napor da se svi ti akti pripreme i naš jedinstveni izborni informacijski sistem za eventualno neke nove modele početkom petog mjeseca s obzirom da moramo raspisati izbore i imati spremno u slučaju izmjene zakona - naveo je Bakalar, prenosi N1.

Rekao je i da će, u slučaju blokada, prilagođavati se jer su na to i navikli svim blokadama i opstrukcijama, kako je naglasio.

- Imali smo već test za lokalne izbore 2020. pa smo uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice uspjeli da provedemo te izbore. Pokušat ćemo sve što je u našoj moći da uložimo sve napore ako bude bokada i da izbore provedemo - naglasio je predsjednik CIK-a.

Poručio je i da je osnovna poruka koju je on iznio da izbora mora biti i da bi sve drugo bilo sunovrat demokratije.

Prema riječima Vehida Šehića, pravnog eksperta, člana Foruma građana Tuzla i bivšeg člana CIK-a, nema nikakvog papira, misleći na navode da će Amerikanci doći s gotovim prijedlogom.

- Željeli smo kao građani ove države poručiti da ovaj proces mora biti transparentan jer smo svjedoci da nakon sastanka budu različite izjave, nikada jedinstvene i to stvara zabunu kod građana. O modelima se još razgovara. Nema nikakvog papira. Pokušava se kroz razgovore sa strankama pozicije, opozicije i predstavnicima građanskog društva doći do rješenja - rekao je Šehić.

Kazao je kako bi se do rješenja relativno brzo došlo kada bi postojala odgovornost prema BiH.

Naveo je i to kako se u izbornoj godini ne trebaju praviti izmjene izbornog zakona jer bi to uvjetovalo i izmjenu akata Centralne izborne komisije.

- To bi moglo dovesti do situacije da izbori ne budu pripremljeni na način kako zakon kaže. Krajnji rok morao bi biti januar kada bi se usovjile izmjene u oba doma Parlamenta BiH - poručio je Šehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.