open-navfaktor-logo
search
Napadi traju deceniju
Bakir Izetbegović o smjeni direktorice KCUS-a: SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila, niti će
Predstajednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović oglasio se nakon što je Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jučer razriješio prof. dr. Sebiju Izetbegović dužnosti generalne direktorice ovog zdravstvenog centra.
28.11.2023. u 09:49
get url
text

VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović razriješena, Alen Pilav v. d. direktora KCUS-a

- Nakon skoro dvije godine bjesomučne političko-medijske kampanje, jučer je sa pozicije generalnog direktora KCUS-a smijenjena prof. dr. Sebija Izetbegović.

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug jer se Sebija zna i sama dobro braniti.

Oglašavam se kao predsjednik stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastavit će da to radi.

Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to - nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih...

VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović nakon smjene: Tužit ću ih; novca ima ako opet ne pokradu

Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas jer dobro znaju šta je istina, a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protivzakonita stvar desi - poručio je Izetbegović.

Dodao je da su svi koji su pratili rad prof. Izetbegović i napade na nju koji traju skoro deceniju, svjedoci dviju istina.

- Prve, da su jasno, bez ostatka, demantovane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, videosnimci, indeks i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale. I druge, da je prof. Izetbegović dovela u red funkcionisanje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini.

Vraćen je dug od više od 100 miliona KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće ljekarima i medicinskom osoblju...

VEZANI TEKST - Nikšić se prvi oglasio o smjeni Izetbegović: Potrebe pacijenata uvijek će biti cilj i važnije od ušteda

Prof. dr. Izetbegović smijenila je nametnuta Vlada FBiH putem nezakonito imenovanog Upravnog odbora. Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu. Potrajat će to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam.

A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da - u skladu sa vlastititom savješću - zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Ma ko oni bili.

Jer napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu.

SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.