open-navfaktor-logo
search
Odgovor zastupnika
Bandić Stojanoviću: Izbacite SBiH iz vladajuće koalicije, za to barem ne trebate pomoć OHR-a!
Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, poručio je Igoru Stojanoviću (SDP), potpredsjedniku Federacije BiH, da nikada neće podržati gaženje zakona ove zemlje. 
18.05.2023. u 14:51
get url
text

- Gospodine Stojanoviću, onog trenutka kada se pogazi Ustav kao što je to sada urađeno, društvo se uvlači u anarhiju, a mi ne želimo učestvovati u takvim antidemokratskim procesima. Mi smo stranka koja će uvijek biti temelj političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i svoju lojanost prema Ustavu i građanima ove zemlje nećemo mijenjati ni za kakve ministarske ili direktorske fotelje. Što se tiče našeg učešća u Vladi KS, Stranka za BiH će biti konstruktivan partner, nastaviti sa radom za dobrobit građana i uvijek insistirati na zakonitom radu. Ako Vam se to ne sviđa, izbacite nas iz vladajuće koalicije, za to barem ne trebate pomoć OHR-a! - potcrtao je Bandić. 

Bandić je naglasio da "Stranka za BiH ima otvoren i konstruktivan odnos prema koalicionim partnerima, te odgovoran odnos prema građanima i državi Bosni i Hercegovini".

- Od samog početka pregovora o uspostavi vlasti smo insistirali na programskoj koaliciji i poštivanju Ustava i zakona zemlje u kojoj živimo. Što se tiče formiranja Vlade FBiH, stav Stranke za BiH je od početka bio jasan: podržat ćemo samo ono rješenje kojim će se trajno odblokirati proces uspostave vlasti u FBiH i ukloniti samovoljno blokiranje procesa bilo koje strane. Jasno smo rekli da smo protiv bilo kakvih privremenih rješenja i da takva nećemo podržati. U tom stavu nam nikakvu ulogu nije igrala raspodjela pozicija, niti šta bismo dobili ili izgubili učešćem u vlasti. Dakle, Stranka za BiH nije "bez razloga napustila koaliciju" kao što Vi tvrdite. Jednostavno smo ostali principijelni jer nismo u toj priči bili da bismo zaposjeli vlast po svaku cijenu.

Na kraju smo Odlukom visokog predstavnika dobili najgore moguće rješenje, koje privremeno suspenduje Ustav FBiH, pogoduje samo jednoj političkoj stranci i većinski narod u FBiH čini politički irelevantnim, dok problemi FBiH ostaju i čekaju nas opet u narednom izbornom ciklusu.

Za nas je porazno da Vi kao jedan od potpredsjednika FBiH, koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav i zakone, tako olako pristajete na razaranje postojećeg ustavnog uređenja i osnovnih principa na kojima počiva pravni poredak Federacije Bosne i Hercegovine! Vaš model političkog djelovanja je izgleda usmjeren isključivo na zaposjedanje vlasti po svaku cijenu, pa i na neustavnim premisama - istakao je Bandić. 

Stojanović je za TVSA kazao da je "Trojka" najznačajniji posao uradila upravo u Sarajevu, dodajući kako ne smatra da Stranka za BiH treba da bude dio većine u ovom kantonu, te da u ovu stranku imaju veliko nepovjerenje nakon svih dešavanja na nivou Federacije. Rekao je i kako misli da je kompletna koalicija prema Stranci za BiH imala konstruktivan odnos, da su sve njihove zahtjeve ispunili.

- Od programa do raspodjele pozicija. I bez obzira na takav odnos u kojem je rukovodstvo SBiH govorilo da neće praviti probleme, iako je u javnosti bio prisutan skepticizam, na kraju se ispostavilo da su u pravu. SBiH je bez nekog razloga napustila koaliciju. Tako ostaje i sumnja u Kantonu Sarajevo – rekao je Stojanović dodajući da je njegovo mišljenje da Stranka za BiH ne treba biti dio većine u ovakvoj situaciji.

- Sa njima nećemo imati sinergiju koju je "Trojka" pokazivala u prethodne četiri godine - poručio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.