open-navfaktor-logo
search
Sporna toplana
Banjalučki biznismen i kompanija "Ekvator" osumnjičeni za 20 krivičnih djela teških preko osam miliona KM
AUTOR: Autor: B. S.
05.04.2024. u 16:24
get url
text
PU Banja Luka
PU Banja Luka
Policijska uprava Banja Luka podnijela je izvještaj tužilaštvu protiv banjalučke firme "Еkvator" i njenog vlasnika Đorđa Davidovića zbog sumnje da su počinili 20 krivičnih djela "teških" oko 8,2 miliona maraka.
Terete se da su u periodu od 2015. do kraja 2021. godine počinili 20 krivičnih djela na štetu više fizičkih i pravnih lica.
- Osumnjičeni su da su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 8.258.370 KM - saopćila je policija.
Nezvanično, prijava se odnosi na nekretnine u banjalučkom naselju Novi Borik, kao i poslovanje sa Gradom Banja Luka, posebno u vezi sa toplanom u naselju Starčevica koja je godinama predmet spora između banjalučkog biznismena i grada.
- Osumnjičeni su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi lažno prikazivali ili prikrivali činjenice u vezi kupoprodaje nekretnina u Banjoj Luci, a u trgovačke i poslovne knjige nisu unosili ili su unosili neistinite važne podatke koji se odnose na oštećena lica, te odobravali izdvajanje sredstava pravnih lica u druge svrhe, a ne za plaćanje poreskih obaveza i zaključila ugovor o ustupanju potraživanja, znajući da je pravno lice nesposobno za plaćanje računa - navode u policiji.
Davidović se sumnjiči da je počinio šest krivičnih djela prevara u privrednom poslovanju, pet krivičnih djela povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i krivično djelo oštećenje povjerilaca. Kompanija "Еkvator" kao pravno lice osumnjičeno je za šest krivičnih djela prevara u privrednom poslovanju i krivično djelo oštećenje povjerilaca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.