open-navfaktor-logo
search
Oglasile se sirene
Banju Luku je prije 54 godine pogodio razoran zemljotres: Poginulo 15 ljudi, mnogi objekti srušeni
U znak sjećanja na razorni zemljotres koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, danas u 9.11 sati u gradu na Vrbasu oglasile su se sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje.
27.10.2023. u 10:09
get url
text

U zemljotresu 1969. godine mnogi objekti u Banjoj Luci su srušeni, poginulo je 15 osoba, a više od 1.000 je povrijeđeno.

Grad Banja Luka godišnjicu obilježava nizom aktivnosti, a između ostalog i pokaznom vježbom sa scenarijem razornog zemljotresa s većim brojem povrijeđenih i ozbiljnim oštećenjima, u kojoj će učestvovati učenici banjalučke Gimnazije, ali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Helikopterskog servisa RS-a, banjalučkog Dom zdravlja, Crvenog krsta i Gorske službe spasavanja.

- U životu grada kao i u životu čovjeka, postoje momenti koji preobraze čitavu njegovu fizičku i duhovnu fizionomiju. Nerijetko su to trenuci čija je priroda tragična i kataklizmična. Takav je upravo bio zemljotres koji je potresao Banju Luku te davne 1969. godine - naveo je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Istakao je da kao što se ne smije zaboraviti stradanje, ne smije se zaboraviti pomoć i solidarnost.

- Snagom našeg naroda, ali i snagom dobrih ljudi iz susjednih država, naša Banja Luka počela je iz temelja da se gradi, obnavlja i pretvara u jedan moderan grad kakva Banja Luka danas i jeste - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.