open-navfaktor-logo
search
Već planirali
Bašić: Grant MMF-a će poboljšati likvidnost budžeta ZDK
Grant Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, od kojeg će po raspodjeli Vlade Federacije BiH  Zeničko-dobojskom kantonu pripasti oko 31,8 miliona KM, umnogome će poboljšati tekuću likvidnost budžeta - izjavio je Feni premijer ZDK Mirnes Bašić.
08.09.2021. u 08:56
get url
text

Ističe da će tačnu namjenu novca MMF-a znati tek nakon što dobiju i popratni, službeni akt Vlade FBiH u kojem će biti navedena namjena te rok za pravdanje tog novca.

- Bitno je napomenuti da je novac MMF-a, već prilikom izrade budžeta, bio sastavni dio prihodovne strane budžeta ZDK za 2021. godinu. To je novac na koji smo računali ove godine - navodi Bašić, koji dodaje da će im taj novac omogućiti lakše izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza.

Ostvarenje budžeta u odnosu na budžetski plan za prvih osam mjeseci, ističe on, iznosi 93 posto.

- Što se tiče "krpanja rupa" u budžetu, na raspolaganju su nam mehanizmi koji su sastavni dio Zakona o budžetima FBiH. Članovi 36. i 37. propisuju zaustavljanje preuzimanja obaveza u roku od 45 dana itd. Međutim, nadamo se da neće biti potrebe za ovim mehanizmom - dodaje Bašić.

Napominje da je u toku i procedura kreditnog zaduženja te se nada da će i poslovne banke naći interesa da ponude novac za stabilizaciju budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.