open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade FBiH
Bavrka o drugom krugu pomoći socijalno ugroženim, hoće li biti kartonskih kutija
U ovom mjesecu mogao bi da počne drugi krug podjele pomoći socijalno ugroženim u Federaciji u vidu paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama, kazao je za Faktor Tončo Bavrka, direktor Federalne agencije za robne rezerve.
13.12.2022. u 08:01
get url
text

Riječ je o pomoći za 16.935 korisnika koji će dobiti pakete prema Uredbi o pomoći stanovništvu Vlade Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Bavrka objašnjava zašto podjela paketa za socijalno ugrožene još nije počela, nema ni kartonskih kutija

Prema Bavrkinim riječima, prvi krug podjele završen je u novembru.

Paketi su prema Uredbi koja je donesena u julu trebali odavno biti podijeljeni, međutim zbog problema na terenu, nemogućnosti pronalaska kartonskih kutija, sa podjelom se od starta kasni.

- Mi smo za septembar i oktobar dijelili krajem desetog i početkom 11. mjeseca. A za novembar i decembar, počet ćemo, ja se nadam, u 12. mjesecu i da ćemo ga završiti. Izabrali smo kompaniju koja će pakovati pakete.

Tu je i informacija koja je otišla na Vladu FBiH, a trebala je biti razmatrana i informacija o prvom krugu pomoći, da se da zeleno svjetlo za drugi krug. Međutim, desilo se to sa premijerom (pad na planinarenju) tako da dvije sedmice nije bio na sjednici i nije bila informacija na dnevnom redu koju smo mi poslali - govori nam Bavrka.

Podsjeća da se u prvom krugu pomoć u paketima odnosila na 16.935 korisnika.

- Toliko treba da ih dobije i u drugom krugu, izuzev da neko nije u međuvremenu preminuo ili da mu se promijenio status. Zbog toga čekamo spiskove korisnika, a prema kojima će se paketi dijeliti. Na pitanje zašto odjednom nismo podijelili pomoć korisnicima, odgovor je kako ne želimo da se naša roba nađe na crnom tržištu. Prije drugog kruga podjele revidirat će se spiskovi - kazao nam je Bavrka.

Vrijednost pomoći po korisniku je 500 KM. Paketi će, kao i u prvom krugu, sadržavati brašno, ulje, šećer, so. Tu su i konzerve, deterdžent.

Federalna direkcija za robne rezerve osigurava pakete, a na terenu će ih dijeli Crveni križ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.