open-navfaktor-logo
search
Nova korekcija u julu
Bečarević: Cijene gasa trebale bi drastično pasti ako se Energoinvest odrekne dijela svoje velike zarade
Od 1. jula očekuju se nove cijene prirodnog gasa koje Energoinvest nabavlja od ruskog Gazproma i koje će važiti do 30. septembra 2023. godine.
04.07.2023. u 07:49
get url
text

- Kako smo i ranije isticali, cijena gasa se koriguje svaka tri mjeseca, a na osnovu formule u kojoj najveću težinu ima cijena nafte na tržištu u proteklih devet mjeseci. Novu cijenu gasa očekujemo početkom jula 2023. godine. Do ovoga trenutka, Energoinvest nema informaciju o tome kako će se kretati cijene u trećem kvartalu 2023. godine. Projekcije kretanja cijena nafte pokazuju trenutno diskretan pad – kazali su Faktor iz Energoinvesta.   

Dodali su da za razliku od mnogih drugih, Energoinvest nikada nije unaprijed spekulisao o cijeni gasa za neki naredni period pa tako nisu ni ovaj put.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, smatra da bi trebalo doći do drastičnog smanjenja cijene ruskog gasa i predviđa:

- Smanjenje cijena nafte su značajne i nadam se da će Vlada Federacije BiH uzeti i ogromnu razliku u cijeni između nabavne i prodajne cijene koju Energoinvest ima. Ako se bude radilo u korist građana i da Federalna vlada pomogne Vladi KS u predstojećoj sezoni grijanja, cijena gasa bi trebala minimalno posti između 10 i 15 posto. To je minimalno što očekujem jer dovoljno je pogledati naslove u medijima da je u posljednjih mjesec dana nafta na svjetskom tržištu pala 12 posto.

Kada uporedimo prosjeke cijena u proteklih devet mjeseci, drastičan je pad cijena nafte. Povodom cijena gasa ne očekujem dramatične poteze Energoinvesta jer oni se neće odreći svoje velike zarade u milionima maraka prilikom nabavke gasa jer su u velikim problemima u svom poslovanju i to sve peglaju preko leđa građana Kantona Sarajevo – tvrdi Bečarević.

Hoće li biti subvencija za potrošače s obzirom na to da je prirodni gas veoma skup i ako dođe do smanjenja cijena od jula, pitali smo ministra.

- Nema potrebe za subvencijama jer Energoinvest ima dovoljno veliku razliku između prodajne i nabavne cijene i da smanji cijenu gasa pa se vratimo u one okvire gdje je gas bio pristupačan za sve potrošače, a sada građani odustaju od korištenja prirodnog gasa što nam se već dešava cijelu godinu. Veoma je značajno da bi se smanjenjem cijena gasa smanjile i cijene centralnog grijanja jer gas Toplane Sarajevo koriste kao glavni energent – ističe Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.