open-navfaktor-logo
search
Prevršilo mjeru
Bečarević: Direktorica KJKP Rad prima više od 4.500 KM mjesečno, a javnosti ne govori zbog čega je grad prljav
Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, povodom opravdanog nezadovoljstva građana čistoćom grada obrazložio je poduzete aktivnosti ministarstva u njegovom mandatu u nastojanju, kako je istakao, da se višegodišnje loše stanje komunalne higijene promijeni. 
07.07.2023. u 14:42
get url
text
Almir Bečarević
Almir Bečarević
FOTO: Foto: Faktor

Za lošu komunalnu higijenu ministar je direktno prozvao nadležne službe KJKP Rad i upravu preduzeća, na čelu sa direktoricom Verom Arnautović, koju je pozvao da se lično obrati javnosti i obrazloži zašto je grad prljav.

S obzirom na to, kako je naveo, da u ministarstvo pristiže sve više pritužbi naših sugrađana na čistoću grada, dužnost mu je obavijestiti javnost o tome da su iz budžeta ovog ministarstva za tekuću godinu osigurana sredstva za javna komunalna preduzeća u iznosu većem od 23 miliona maraka, za što su potpisani ugovori, a pored ovog iznosa, bit će potpisani i ugovori za dodatnih 10 miliona maraka. Naglasio je da je to značajan i dovoljan iznos sredstava prema javnim komunalnim preduzećima za poslove koje obavljaju i kako bi uredno ispostavili uslugu građanima, navodi se u saopćenju Vlade KS.

- Što se konkretno tiče preduzeća Rad, potpisan je ugovor vrijednosti 7,8 miliona maraka. Pored ovih sredstava, tu su i sredstva naplaćene pružene usluge građanima za odvoz smeća, koliko sam upoznat, dosta uredno izmiruju i zbog toga ovo preduzeće mora odgovoriti građanima zašto je ovakvo stanje, te odgovoriti na njihove prijave, a ne Vlada KS - naglasio je ministar Bečarević.

Kako bi pružio potpuniju informaciju sugrađanima o radu ovog javnog preduzeća, ministar je naveo:

- KJKP Rad ima Nadzorni odbor te kompanije. Taj isti Nadzorni odbor je produžio, odnosno obnovio mandat v. d., izvršnim direktorima drugi put, iako po zakonu to nije mogao uraditi. Sve primjedbe koje dobijamo i od Sindikata po pitanju rada uprave bile su detaljno obrazložene i pokazale su sav javašluk svega onoga što se tamo događa. A svi sugerišu i svi ukazuju na sve probleme koji stvaraju postupke javnih nabavki koje, iz nama nepoznatih razloga, KJKP Rad vodi na način kako ih vodi. Niti jednom ovo ministarstvo za ovih 100 dana rada Vlade nije vidjelo direktoricu da je istupila i preuzela bilo kakvu odgovornost po pitanju čistoće grada - riječi su resornog ministra. 

Dok portparol KJKP Rad obrazlaže da li je nešto dodijeljeno ili nije dodijeljeno preduzeću Rad, ministar pojašnjava da su im osigurali sve što im je potrebno.

- Naglašavam ponovno da je ministarstvo u prvim danima mog mandata potpisalo sve sporazume s kantonalnim javnim komunalnim preduzećima i osiguralo im sve što je potrebno. Ova situacija se ponavlja, isto je bilo prošle i pretprošle godine, a isti ljudi rukovode KJKP Rad - rekao je Bečarević.

Kazao je kako se mora prihvatiti činjenica da je direktorica stekla uvjet za odlazak u penziju, ističući da po Zaključku Vlade KS iz prethodnog mandata svi koji steknu uvjete moraju otići u penziju. 

- Nadzorni odbor KJKP Rad ne želi uputiti direktoricu do penzionog fonda i pružiti priliku ljudima koji će možda odgovoriti datom zadatku. Za to vrijeme ovo ministarstvo može samo slati slike koje nam šalju sugrađani o ruglu u pojedinim dijelovima grada i platiti po potpisanom sporazumu sve ono što je predviđeno njime i što radimo. I pored svega toga, mi i dalje gledamo slike koje nisu prikladne jednom glavnom gradu. Moja obaveza je bila da na ovakav način upoznam javnost sa lako provjerljivim činjenicama, a sve molim da pitanja postavljaju direktorici Arnautović, čija ukupna mjesečna primanja iznose više od 4.500 maraka, a ne želi obavijestiti javnost o tome zbog čega je grad prljav - ističe ministar Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.