open-navfaktor-logo
search
Ništa od pojeftinjenja
Bečarević: Gas u Federaciji bit će sve skuplji uz rušenje BH-Gasa
Iz BH-Gasa najavili su ranije da će gas iz Rusije kroz novu konekciju Turski tok biti skuplji i to se i dogodilo.
18.08.2021. u 21:10
get url
text
Almir Bečarević

U međuvremenu BH-Gas više ne određuje cijene gasa, već Energoinvest i cijene gasa će samo rasti u Bosni i Hercegovini, tvrdi Almir Bečarević, savjetnik u BH-Gasu.

- Oni koji su propagirali da će prelaskom na Turski tok gas biti jeftiniji od 20 do 25 posto od 1. aprila 2021. godine, prevarili su potrošače i nije došlo do pojeftinjenja gasa već do poskupljenja. Cijena gasa za industriju već je povećana za više od 30 posto, a do drugog kvartala 2022. godine cijena gasa za industriju bit će povećana za 50 posto – kaže Bečarević.

Nove cijene gasa određuje samo Energoinvest, a BH-Gas se razvlašćuje u svakom pogledu, smatra Bečarević.

- Iz Energoinvesta su obećavali nižu cijenu gasa samo zbog toga da se pređe na Turski tok. Namjera im je bila da se gas dovede na tačku Zvornik, odakle se bolje vidi Sarajevo, i upravo iz ovog razloga BH-Gas nije želio da potpiše da se gas transportuje preko Turskog toka jer smo znali da će biti skuplji, a nikako jeftiniji. Zaustavljene su sve aktivnosti na Južnoj interkonekciji snabdijevanja gasom. Dakle, planski se radi kako bi u Bosnu i Hercegovinu bio isporučivan samo ruski gas. Ova prelazna faza sa Energoinvestom samo je protočni bojler za finale koje će se desiti. Sve je u funkciji ruskog kapitala. Kada se desi problem ne može više niko zvati BH-Gas - ističe naš sagovornik.

Za iživljavanje na BH-Gas-u, Bečarević optužuje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije koje predvodi ministar Nermin Džindić.

- Oni se iživljavaju na BH-Gasu što nismo potpisali prelazak snabdijevanja gasom preko Turskog toka. Od 1. jula cijene gasa više nisu u našoj nadležnosti ni kada je u pitanju industrija ili individualni potrošači (građani). Zbog ove odluke resornog ministarstva kidaju se veze BH-Gasa i Sarajevogasa, koji je distributer. Ako se bilo šta desi na gasovodu, grad Sarajevo neće imati gasa, jer jedna je cijev  upozorava Bečarević.

Odlukom resornog ministarstva BH-Gas pretvoren je u operatera.

- BH-Gasu nije data ni tarifa za pokrivanje osnovnih troškova poslovanja. Nemamo više ni fizički nadzor nad gasovodom. Istekla nam je i licenca za vođenje knjigovodstva. Istekla nam je i licenca za operativne sisteme. Pa više neće biti ni fizičke zaštite objekata. Molimo javnost da reaguje dok neko ne pogine. Prije nekoliko mjeseci gasovod pukao u Zvorniku. Isto se desilo prije nekoliko mjeseci u Zenici. Gasovod je ugrožen prilikom izgradnje infrastrukture, pogotovo u općini Ilijaš, jer se neće uskoro gasovod ni fizički nagledati. Resorno ministarstvo nas ismijava na naša upozorenja, pa smo to prijavili Federalnoj upravi policije, inspekciji, nadležnim tužilaštvima, jer BH-Gas ne može više pristupiti gasovodu – upozorava Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.