open-navfaktor-logo
search
Stav eksperata
Bečarević: Nema sniženja cijene centralnog grijanja u Sarajevu, šta će biti ako gas poskupi do 10 posto
Iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potvrdila prijedlog Energoinvesta, dobavljača gasa za BiH, da cijena prirodnog gasa za treći kvartal 2023. godine bude niža za 7,96 posto, Toplane Sarajevo neće sniziti cijenu svojih usluga u ljetnom periodu kada se plaća takozvani paušal, ali i do početka grijne sezone.
21.08.2023. u 16:15
get url
text

VEZANI TEKST - Evo ko su eksperti Vlade Kantona Sarajevo koji određuju cijenu centralnog grijanja

Zašto to neće učiniti, pojasnio je za Faktor Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

- Nezavisno stručno tijelo Vlade Kantona Sarajevo odlučilo je da se cijena grijanja ne smanjuje, iako je snižena cijena prirodnog gasa za 7,96 posto. Stav Nezavisnog stručnog tijela je da Toplane ne trebaju snižavati cijenu grijanja. Kazali su ako dođe do povećanja cijena gasa u četvrtom kvartalu do 10 posto u tom slučaju ostala bi ista cijena grijanja. O ovom prijedlogu odlučuje Vlada KS i vidjet ćemo šta će biti – rekao je Bečarević.

Kako procjenjuje ministar, cijena gasa bi trebala rasti jer je u proteklih devet mjeseci u stalnom usponu, a na osnovu toga se određuje cijena gasa za četvrti kvartal koji obuhvata period od oktobra do kraja decembra i pretpostavlja da će se povećati od 10 do 15 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.