open-navfaktor-logo
search
Bivši ministar
Bečarević o najavi zavrtanja ventila KS: Sada se vidi koliko je važan državni zakon o gasu
Ovo su ucjene iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, u pozadini je samo novac i ispoljavanje sile. U RS-u žele da na račun novca iz Federacije Bosne i Hercegovine razvijaju svoj gasni sistem, kaže za Faktor Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević o prijetnji iz Istočnog Sarajeva da će KS od 1. januara ostati bez snabdijevanja gasom.
29.12.2023. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Oglasio se Energoinvest: Nismo mogli prihvatiti "ratnu prijetnju" zavrtanjem ventila iz RS-a

Bečarević ističe kako Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva i njihov direktor Nedeljko Elek nemaju objektivno ekonomsko uporište za odluku da traže veće cijene za transport gasa. 

- Svi su sve znali, ali se naivno mislilo da Elek neće uputiti ovakvu prijetnju. Ne mogu se porediti sistemi Sarajevo-gasa iz I. Sarajeva i BH Gasa. Njihov sistem je dug 40 kilometara, a BH Gasa 200 km - smatra on.

Podsjeća kako je nedavno iz Kabineta člana Predsjedništva BiH u parlamentarnu proceduru otišao prijedlog zakona o gasu.

- Sad se vidi koliko je važno da na nivou države postoji takav dokument. Valjda će nakon ove situacije toga biti svjesna i međunarodna zajednica. Ako Elek zatvori ventil, gasa neće biti ni u Istočnom Sarajevu. Znam da se obratio regulatoru u Trebinju i oni nisu smatrali da postoji opravdanost za podizanja cijena transporta.

Volio bih da vidim hoće li ostati bez gasa 120.000 domaćinstava, pritom računam na individulane potrošače i one koji se griju sistemom Toplana Sarajevo. Valjda je svima jasno da RS hoće da gazduje ventilima - istakao je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.