open-navfaktor-logo
search
Stručnjak za gas
Bečarević objasnio: Je li plin lošijeg kvaliteta ako boja plamena nije plavičasta?
Društvenim mrežama širi se upozorenje u vezi s bojom plamena plina na štednjacima.
01.10.2022. u 20:12
get url
text

Prema tvrdnjama stručnjaka, plamen plina morao bi biti plave boje, ali znači li to da, ako je druge boje, da do krajnjih korisnika dolazi razrijeđen i nekvalitetan plin?

- Ako je plamen plav, sav plin je dobro izmiješan i temperatura plamena je oko 1.500-1.700 stepeni Celzijusa. Ako su plamenovi, s druge strane, narandžasti/crveni, prodaju vam plin pomiješan s većom dozom kisika, što rezultira nižom temperaturom plamena oko 900-1.200 stepeni Celzijusa i stoga s većom potrošnjom plina za zagrijavanje njih - objava je koja se širi internetom u kojoj se još dodaje kako se lošijim plinom povećavaju i troškovi potrošnje.

Almir Bečarević

No Almir Bečarević, stručnjak za gas, kaže kako druga boja plina osim plavičaste, poput narandžaste ili crvene, ne znači da neko dodaje bilo šta u plin.

- Plavičasta boja plina je standardna i najbolja i ona pokazuje da su i plin i instalacije u najboljem redu. Međutim, druga boja plina, koja se može pojaviti, ukazuje na određeni problem sa instalacijom, poput dotrajalih plamenika, ili određenom koncetracijom zraka. U takvim slučajevima najbolje je pozvati ovlašteno lice koje će, nakon pregleda, znati zbog čega je došlo do promjene boje plamena - objašnjava Bečarević.

Dodaje kako se u 22 godine njegovog rada nikada nije desilo da je neko našao bilo kakav validan dokaz koji bi išao u prilog tome da je promjena boje plamena rezultat promijenjenog kvaliteta plina, odnosno dodavanja nekih primjesa.

- Kad god smo davali plin na uzorkovanje, nalaz je bio takav da je u potpunosti odgovarao onome što nam se isporučivalo. Normalno je da energetski plin nije uvijek isti, on ima svoj opseg kretanja tokom dana, ali to nema nekog utjecaja na njegov kvalitet. Da se neko odluči miješati nešto s plinom vrlo je opasna stvar i ne znam ko bi se normalan u to upustio. Mislim da je i ovo rezultat cjelokupne situacije sa plinom kojoj svjedočimo posljednjih mjeseci, a to je da li ćemo ga imati u dovoljnim količinama tokom predstojeće zime te da li će ponovo poskupjeti - naglasio je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.