open-navfaktor-logo
search
Energoinvest Sarajevo
Bečarević odgovorio: Kada sam postao direktor, Hadžialjević je još pravila krugove u pijesku
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević odgovorio je na saopćenje direktorice Energoinvesta Sarajevo Bisere Hadžialjević.
29.08.2023. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžialjević odgovorila Bečareviću o profitu Energoinvesta Sarajevo, imala poruku i za medije

- U vezi sa saopćenjem direktorice Energoinvesta Sarajevo Bisere Hadžialjević i njene sugestije i poruke medijima "on i ljudi slični njemu bivaju postavljeni na važne javne funkcije, te da im se omogući neograničen i uz to potpuno nekontrolisan i neprovjeren pristup medijima u BiH", što praktično znači da bih trebao imati cenzurisan pristup medijima i da BiH bude uređena u medijskom prostoru kao entitet Republika Srpska, to ovom prilikom imam obavezu reagovati na potpuno besmislene opservacije Bisere Hadžialjević.

Prvo o Energoinvestu Sarajevo i dijelu saopćenja u kojem se Bisera Hadžialjević referira na nekadašnjeg giganta koji to i jeste bio sve do dolaska Hadžialjević koja je prodala taj simbol Energoinvesta sa slovom "E" na vrhu te zgrade. Tad joj je trebalo 40 miliona KM i nije lamentirala nad gigantom već se riješila imovine da bi opstala na čelu Energoinvesta Sarajevo.

Ujedno, za vrijeme mandata Hadžialjević Energoinvest Sarajevo napustilo je između 200 i 300 radnika, a kad su odlazili, nije im objašnjavala da napuštaju giganta.

U posljednje 3 godine, a možda i više, nismo vidjeli Hadžialjević kako se hvali dodijeljenim poslovima više od 100 dolara, ali i dalje slušamo o gigantu kako ga ona vidi i vodi.

Kao dokaz ovoj tvrdnji ide činjenica da Skupština društva nije usvojila Izvještaj o poslovanju za 2022. godinu.  

Po pitanju Tanzanije bilo bi lijepo da Hadžialjević objasni kako se projekat koji je ugovoren na 24 mjeseca realizuje 70 mjeseci i biva pozitivan na isto.

Također, da li je tačno da od čitavog Energoinvesta rade 3 radnika iz Srbije?

O prirodnom gasu

Po pitanju mađarskog transportera FGSZ, želim obavijestiti javnost da se ja ne bavim prirodnim gasom iz opsesivnih razloga niti iz straha jer mi prijeti nekakva opasnost po pitanju arbitraže u Cirihu, već iz razloga što je FBiH platila Energoinvestu Sarajevo više od 180 miliona KM više gasa od onoga koji smo plaćali prije prelaska na turski tok. Što se tiče istrage o prelasku na turski tok i raskida ugovora sa FGSZ, imate priliku, gđo Hadžialjević, kroz svoju izjavu u SIPA-i da sve dokumentujete, pa i tvrdnje o "milionskim marifetlucima", a ja koliko znam istraga ne ide u tom smjeru jer ne može biti nečega čega nema.

Da, ja se opsesivno bavim ovom temom jer 20.000 domaćinstava u Sarajevu gotovo da i ne koriste prirodni gas, dok jedna direktorica svoje poslovanje "pegla" preko leđa građana Kantona Sarajevo i u svom saopćenju nije demantovala niti jedan jedini iznos, a ni pojasnila iznose iz svog bilansa koji je javno dostupan na SASE.

Moje "paušalne" tvrdnje su takve da ističu činjenicu da će Energoinvest Sarajevo na razlici u cijeni gasa za godinu i po imati vrijednost od 48 miliona KM i pitam se zašto me Hadžialjević ne tuži i ne prezentuje fakture, te me na taj način pokuša demanovati.

Saopćava nam Energoinvest da je smanjio cijenu gasa za 37,4 posto, a u isto vrijeme taj isti Energoinvest ne saopćava da je povećao cijenu gasa za 105 posto.

VEZANI TEKST - Bečarević: Energoinvest Sarajevo će za dvije godine profitirati 48 miliona KM

Ovo povećanje nas je koštalo prethodno spomenutih 180 miliona KM.

O biografijama

Na mjesto direktora BH Gasa imenovan sam 2004. godine i moja najbolja godina u prodaji gasa je iznosila 380 miliona Sm3, a direktorice 210 miliona Sm3.

Kada sam postao direktor, gđa Hadžialjević je još pravila krugove u pijesku i trčkarala po spratovima Energoinvesta.

I na kraju krajeva, još jednom ponavljam: bando lopovska, smanjite cijenu gasa i prestanite pljačkati svoje sugrađane, a vi, gđo Hadžialjević, ste predvodnik lopova, pljačkaša i lažova jer ništa niste demantovali izuzev prazne priče o nekadašnjem gigantu - naveo je Bečarević u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.