open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Bečarević odgovorio Okeriću: Od pomoći Srebrenici ste napravili bankomat sa (cash) veš-mašinom. Malo vam je?
Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću, odgovarajući između ostalog na njegove prozivke da je Stranka za BiH bila neiskren partner u vlasti.
23.10.2023. u 09:39
get url
text

- Pročitah Vaš intervju koji ste dali Federalnoj novinskoj agenciji, u kojem ste nadmašili svog predsjednika u demagogiji i prezentiranju Vaše istine po pitanju, sada već bivše skupštinske većine. Ta Vaša istina podrazumijeva da ste Vi bili iskreni partner, a SBiH neiskren, da Vi niste činili opstrukcije, a da je SBiH te opstrukcije radila, da je SBiH na federalnom nivou spriječila formiranje vlasti, a Vi formirali vlast preko nametanja od visokog predstavnika, da je SBiH ispoljavala neodlučnost i nesigurnost u preuzimanju odgovornosti, a Vi ste, valjda, odlučni i sigurni u preuzimanju odgovornosti kao što ste to pokazali dodjelom budžetskih sredstava humanitarnim organizacijama koje direktno kontrolišete - naveo je Bečarević.

Ova dodjela, ističe, iznosi cca 270.000 KM od čega filantropu iz Vlade FBiH više od 100.000 KM.

- Treba brojati krvna zrnca jer kada bez argumenata spominjete SBiH iz Srebrenice, te da isto radimo, onda ne preostaje ništa drugo nego da brojimo. Čitajući taj Vaš intervju nisam mogao da se ne upitam kako Vi završiste na mjestu predsjedavajućeg Skupštine KS, ne mogu da se ne upitam kako se usvoji budžet u KS, ne mogu da se ne upitam kako se formira Vlada KS itd.

Pogledajte glasanje po ovim tačkama i samo će Vam se kazati ko je bio iskren, a ko ne, sedam mjeseci nakon formiranja Vlade KS. Nadalje, samo u Ministarstvu na čijem sam čelu promjene u upravljačkim strukturama kompanija i fondova su rađene da niti na jedno imenovanje nisam imao utjecaja što bi trebala i biti osnova svake vlasti, a Vi svojim kanalima ili u saradnji s novom većinom dostavljali imena, kako vladi, tako i nadzornim odborima o imenima koja trebaju zasjesti u fotelje direktora ili članova NO.

To je valjda to poboljšanje kvalitete života, povjerenja koje su vam dali građani, a Vi ga oblikujete tako da ne samo da uspostavljate kontrolu nad poslovanjem kompanija, već želite tu kontrolu podići do imenovanja čistačica i portira u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima - istakao je Bečarević. 

Prozvao Okerića "makroom" dešavanja u Vladi KS

Potom se direktno obratio predsjedavajućem Skupštine KS:

- Vi se sjećate g. Okeriću da sam Vas prozvao da ste "makro" dešavanja u Vladi KS i da ste bili ljuti ovim kvalifikovanjem. Moja namjera nije bila da vrijeđam već da ukažem da kada ste izdavali naloge o poskupljenju vode Vladi KS od 47 posto i obrazlagali da je to odlučna i teška odluka, a ista meni bila nerazumna i neprihvatljiva, te da sam iz tog razloga taj drugi dan u radu Vlade ponudio ostavku. Kako ste mi odgovorili tada: "Ko si ti da daješ ostavku?" 

Sada kažete da su ministri iz SBiH imali mogućnost da podnesu ostavke, što bi uveliko olakšalo proceduru. Znači, dajete nam mogućnost da se sami izbacimo iz Vlade KS, a kad sam drugi dan rada Vlade KS ponudio istu, postavili ste pitanje ko sam ja da dajem ostavku.

Bečarević je postavio potom pitanje: Da li je ovo bio Vaš način da pokažete da Vam je iskrenost vrlina ili pokazivanje sile u odlukama za koje Vi smatrate da su ispravne?

- Nisam dao povećanje cijene vode za 47 posto, nisam dao poskupljene usluga Rada za 75 posto, nisam dao da formirate komunalnu policiju i da opelješite budžet za dodatnih sedam miliona KM jer podignite nivo usluge, a nemojte dodatno kažnjavati građane Sarajeva itd.

Kažete da želite boljitak za KS, a napravili ste da imamo dva direktora pod jednim krovom u KJKP Rad, napravili ste historijski gubitak u KJKP Vodovod od cca 17.000.000 KM, dobit KJKP Sarajevogas ste sa nekadašnje dobiti od cca 2,0 miliona KM sveli na 70.000 KM, iz budžeta je za komunalna preduzeća izdvojeno više od 21.000.000 KM i da li je ovo to bolje? - upitao je Bečarević.

Potom je dodao:  

Ono što sam uradio je to da sam tražio izvještaj o kriminalu u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima od Ureda za borbu protiv korupcije i dobio isti, te ustanovio da su Vam gotovo svi direktori i izvršni direktori pod istragama ili pod prijavama Ureda za borbu protiv korupcije. Kada smo formirali skupštinsku većinu prvo što smo dogovorili je da ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije i taj Vaš "iskreni" nijet je rezultirao da niti jedan direktor nije smijenjen zbog razloga opisanih u izvještaju.

Nadalje, sedam miliona KM budžetskih sredstava je u zadnje tri godine realizirano preko UNDP-ja, kako bi se zaobišle zakonske odredbe o javnim nabavkama. Za ove nabavke u Ministarstvu nema niti jedan ugovor s izvođačima radova, a o kriminalu dovoljno je spomenuti samo nabavku nafte umjesto mašina za KJKP Rad.

Sad ste ovo unaprijedili i od pomoći Srebrenici napravili bankomat sa (cash) veš-mašinom. Malo vam je?

Poziv na javni duel na TVSA

Bečarević se osvrnuo i na ono što smatra da je suština problema sa SBiH, tj. prvenstveno s njegovim radom.

- Niste g. Okeriću bili spremni na ministre koji će razmišljati svojom glavom i koji neće tražiti novac, ručak, kafu za bilo koji papir. Niste bili spremni da otvorite oči i priznate da Vaš predsjednik hoda hodnicima Kantona, a moj predsjednik nikada. Vaš predsjednik i dalje kadrovira i upravlja Vladom, a moj traži rezultat za moj rad, a ne da hodam hodnicima i lobiram za kadrove i kriminal koji izjeda Kanton. Vi niste spremni da restruktuirate kompanije već želite i dalje da imenujete kadrove u stanju potrebe i da tražite povećanje cijena komunalnih usluga. 

G. Okeriću, pronađite papir u radu ministara SBiH koji i u tragovima ima odrednicu u kriminalu ili korupciji i voljan sam odstupiti s mjesta ministra, ali da Vam olakšam proceduru ne pada mi na pamet. Nikad neću podnijeti ostavku, a što je to premijer u moje ime uradio je nezakonito - rekao je Bečarević.

Dodao je da je on položio zakletvu, a ne premijer u njegovo ime. 

- G. Okeriću, Vi ste gospodar koji može da mi da riječ na sjednici Skupštine ili da mi je oduzme i to su svi građani u KS vidjeli na zadnje dvije sjednice. Istina boli toliko da branite i da govorim. Toliko o Vašem pristupu i pristupu da ne mogu o kriminalu javno govoriti ni u Skupštini ni na javnom mediju KS. 

VEZANI TEKST - Okerić pojasnio: SBiH je bila neiskren partner, cilj je bio smijeniti ministre Bečarevića i Dedovića

Pozivam Vas na javni duel na TVSA gdje ćemo o svemu govoriti, Vi sa Vaše "iskrene" pozicije, a ja sa svoje koja je zasnovana na papirima i koja boli koliko je istinita i tačna. Možete utjecati na "Bastilju" da napokon otvorimo ovu kriminalnu priču jer ni tu mi ne daju o ovome govoriti - poručio je Bečarević.

Potom je upitao Okerića ima li hrabrosti da poredaju stvari pred građanima Kantona Sarajevo na javnom servisu?

- Na kraju, ja ću nastaviti s otkrivanjem kriminala i korupcije u KS, a Vas pozivam, g. Okeriću, da dođete u moju kancelariju i počnete tražiti papir o kojem govorih u dijelu ovog otvorenog pisma - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.