open-navfaktor-logo
search
Bivši ministar
Bečarević poručio Uku: Kad sam u augustu tražio manju cijenu gasa, tebi šega bilo. Bit će još gore!
Bivši ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Almir Bečarević javno se obratio premijeru KS Nihadu Uku.
20.12.2023. u 10:34
get url
text

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Moj premijeru,

Odmah da ti na početku stanem na muku, jer vodio sam Ministarstvo u tvojoj Vladi, a tebe su vodili drugi i sada imamo šta imamo. To što imamo, bolje da nemamo, jer nisi htio da čuješ onoga ko ti daje informacije iz Ministarstva, već si slušao one koji ni sebi, a kamoli tebi žele dobro.

Da skratim:

-  Za subvencioniranje mladih sam ti rekao da će nedostajati novca i ti nisi tražio novac već razlog zašto se toliko mladih prijavilo na javni poziv. Tebi rekli okrivi ministra, ali tragovi komunikacije postoje da si bio obaviješten.

-  Za zagađeni zrak ja pisao otvorena pisma za smanjenje cijene gasa, tebi bilo smiješno. Tebi govorili, pusti ba njega, a ja na 35 stepeni Celzijusa, usred augusta, tražio manju cijenu gasa i javno najavio šta će biti ove zime (još nije ni počela). Tebi šega bilo, a sada imamo šta imamo. Bit će još gore.

-    Cijena gasa na holandskoj berzi je 340 USD/1000 m3, a Kanton Sarajevo plaća dobavljaču 470 USD.

- Ja otišao iz Vlade, a ti dopustio da se iz već usvojenog Plana interventnih mjera izbaci online nastava kao mjera prilikom proglašenja epizode uzbune. Na Vladi usvojili, a ti izbacio iz plana. Kakav moraš biti čovjek da djeci Sarajeva to radiš. Kao dokaz pusti raspravu sa Vlade KS o ovoj tački dnevnog reda ili originalni Plan dostavljen iz ministarstva.

- Ja ti govorio i pisao da pada potrošnja gasa u Sarajevu i da ćemo imati ovo što imamo. Ja javno pisao da su kadrovska rješenja u gasu katastrofalna, ti ih nagradio boljim mjestima. Ja ti se žalio na zagađeni zrak i "miris" u mahalama, ti mi napisao "Ližite obuću".

- Ja ti saopćio u aprilu 2023. da neće biti dovoljno novca za 2024. godinu, tebi bilo smiješno, a sad želiš da prodaš imovinu Kantona Sarajevo kako bi povećao prihode.

Moj premijeru,

Davno sam ti rekao da ti nisi za tog mjesta, jer te prave poslušnikom, a ne premijerom. Dobar si čovjek, i to ti rekoh, ali tvoj domet je daleko ispod mjesta premijera. Na kraju, sada ćemo zajedno svi mi lizati promašaje na koje si bio upozoren, ali nisi reagovao na vrijeme, jer premijer reaguje, a ne bude poslušnik.

P. S. Gdje ti je sad ministar sa CIPS prijavom koji dodir sa energetikom ima samo preko prekidača za svjetlo i koji se ušutio jer ide sa devizom - samo da ne puca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.