open-navfaktor-logo
search
Nije bilo pregovora
Bečarević: Pristalo se na ucjenu iz RS-a, ceh će platiti građani, cijena transporta gasa skočit će za 100 posto
Pristalo se na ucjenu firme Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, a nije se moralo. Sada će se za transport gasa do Kantona Sarajevo u dužini od 40 kilometara plaćati 14,1 KM po 1.000 kubnih metara gasa, što će ovoj kompaniji donijeti 2,5 miliona KM zarade, tvrdi u razgovoru za Faktor Almir Bečarević, bivši kantonalni ministar i stručnjak za snabdijevanje gasom.  
16.01.2024. u 20:05
get url
text

VEZANI TEKST - Vlade FBiH i RS-a dogovorile trogodišnji ugovor za transport gasa za KS

Podsjećamo, 12. januara predstavnici entitetskih vlada i preduzeća koji su lancu snabdijevanja i transporta gasom KS dogovorili su trogodišnji ugovor za transport gasa i to po novoj cijeni.  

Cijena je nekada bila 7,2 KM po 1.000 kubnih metara gasa, a sada je skočila za duplo, i tu se neće stati, upozorava Bečarević.

- Na osnovu kojih parametara je cijena usluga skočila za 100 posto. Nije bilo nikakvih pregovora, nego se pristalo na ucjenu. Tu se neće stati, ići će se ponovo s novim zahtjevima, cilj direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka je zarada od pet-šest miliona - ističe naš sagovornik.

Tvrdi da KS ne bi ostao bez gasa da se nije izašalo ususret zahtjevima iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

- Mislim da bi to trajalo maksimalno 24 sata. Reagovala bi međunarodna zajednica, ventil u Zvorniku ne bi bio zatvoren - izričit je Bečarević.

VEZANI TEKST - Energoinvest demantira Eleka: Cijena gasa za potrošače bit će veća

Smatra da će ovo povećanje cijene transporta gasa kroz RS sigurno značiti i veće račune za građane.

- Čeka se kakvu će cijenu postaviti Rusi, a nema sumnje da će i ovi povećani troškovi za transport imati utjecaja u konačnoj cifri koju će odrediti uvoznik Energoinvest. Ovih 2,5 miliona platit će građani - poručuje Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.