open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Bečarević Sattleru: Razumijem da Vi ne "ljubite" opoziciju u KS, ali bi mogli i za nas upitati
Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo  Johannu Sattleru, specijalnom predstavniku i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u kojem  ga je pozvao da obrati pažnju i na opoziciju u Kantonu Sarajevo.
09.03.2024. u 11:26
get url
text

Kako se naodi u otvornom pismu, Bečarević je reakciju ponukan  Sattlerovim potezom, koji je prilikom posjete Tuzlanskom kantonu na sastanku sa predstavnicima tamošnje vlasti ljutito upitao: "Gdje je opozicija?". 

Bečarević Satlleru skreće pažnju na to da se "opozicija u Sarajevu nalazi tačno preko puta sjedišta institucija EU, preciznije u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 2/1, 71000 Sarajevo", gdje je sjedište Kantonalnog vijeća i Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

- Inače, Reis Čaušević je bio teolog, mislilac, prosvjetitelj, reformator, novinar, prevoditelj i jezikoslovac. Bio je jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih bošnjačkih osobnosti 20. stoljeća, piše Bečarević te izražava nadu da ta adresa " valjda nije smetnja da i u Sarajevu upitate: Gdje je opozicija?".

On je Sattlera podsjetio na sastanak održan 12. juna 2023. godine sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u KS, na kojem su bili samo predstavnici Naše stranke i NiP-a, te konstatovao da je SBIH tada bila dio vlasti u KS, ali nisu pozvani na stanak, kao ni opozicija. 

- Razumijem da Vi ne "ljubite" opoziciju u Kantonu Sarajevo, a da cijenite opoziciju u Tuzlanskom kantonu i takav pristup je ogledalo svih dešavanja u kojima imate očigledno selektivan pristup prema strankama pozicije i opozicije.Sada kada je SBiH opozicija u KS, voljeli bismo da smo Vam i tad, kada smo bili pozicija, kao i sada mogli sa Vama promuhabetiti ili porazgovarati i ispričati kako je biti i pozicija i opozicija u KS. 

Kada ste vlast, a niste miljenik institucije koju predstavljate, tada samo služite kao ikebana za dizanje ruku onima koje tako zdušno prizivate u TK i one koje posjećujete u KS. Kada ukažete na nezakonitosti, tada učine sve da vas izbace iz vlasti, a onda vas stave u red onih kojima kada nešto tražite, kao opozicija, u Skupštini KS isključe mikrofon. U KS pozicija služi da trenira strogoću prema opoziciji, a Vi prizivate tu opoziciju u TK da istim metodama guši sadašnju poziciju, jer Vam tu smeta ono što Vam u Sarajevu evidentno ne smeta - piše, između ostalog, Bečarević, te konstatuje da "u Kantonu Sarajevo sve može, jer pozicija je Vaš miljenik i gdje kada gledate šta rade stavite povez i ne vidite da na sastanak nisu doveli opoziciju, a u TK nekim čudom progledate, pa vidite da je nema". 

Na kraju pisma pozvao je Sattlera da se i u KS sastane sa opozicijom,"jer i mi bi imali šta za reći".

- Može sastanak i u prostorijama institucija EU, nama je nebitno, jer mi bi da govorimo o stvarnom stanju u KS i iz ugla opozicije, a prostor nama nije bitan niti ulica u kojoj se nalazi.

Obzirom da je Vaša uloga u BiH da "dajete savjete i podršku u političkom procesu institucijama na svim nivoima, sa ciljem obezbjeđivanja veće dosljednosti i koherentnosti svih političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta – naročito u domenu vladavine prava i reforme sektora bezbjednosti", uvjeren sam da ćete prihvatiti ovaj opozicioni prijedlog, zaključio je Bečarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.