open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Bećirović bi da Predsjedništvo BiH ponovo usvaja iste zaključke
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je predložio da se na sjednici Predsjedništva BiH razmotri Prijedlog zaključaka za usvajanje akcijskog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.
29.03.2023. u 08:10
get url
text

- Izradom i usvajanjem akcijskog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, osigurale bi se pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU  - navedeno je u Bećirovićevom saopćenju.

Istina, BiH još nema usvojen Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komije, ali ovaj zaključak je usvojio već prošli saziv Predsjedništva BiH (Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović) na sjednici održanoj 28. aprila 2020. godine.

- Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka, u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije (DEI), s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH, u roku od 30 dana od dana iniciranja procesa izrade, a isti sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da jednom mjesečno izvještava Predsjedništvo BiH o ostvarenom napretku kao i o uočenim poteškoćama u procesu implementacije Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta – navedeno je tada u saopćenju Predsjedništva.

Kolegij za evropske integracije u okviru sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH je u maju 2020. godine, navode iz Direkcije za evropske integracije, zadužio Komisiju za evropske integracije za izradu Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta.

- Komisija za evropske integracije formirala je radnu grupu koja je radila od jula do novembra 2020. godine. Kako Komisija nije postigla dogovor o dokumentu on je u novembru upućen na razmatranje nadležnim ministarskim konferencijama, a u skladu sa procedurama sistema koordinacije procesa evropskih integracija – navode iz Direkcije te dodaju:

- Kako određen broj ministarskih konferencija nije završio proces konstituiranja Direkcija za evropske integracije je u februaru 2022. godine informirala članove Kolegija za evropske integracije o navedenim problemima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.