open-navfaktor-logo
search
Mi nikome nismo plaćali glasove
Bećirović: BiH je pobijedila, Vučiću je vrijeme da progleda i umjesto riječi "ponos" počne koristiti riječ "sramota"
AUTOR: Fena
26.05.2024. u 19:57
get url
text
Bosna i Hercegovina je pobijedila. Ubjedljivo. Tu pobjedu je nemoguće osporiti, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, osvrćući se na nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i na reakcije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 
U objavi na društvenim mrežama Bećirović je naveo da će iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu to biti sve jasnije.
- 84 glasa za istinu i Bosnu i Hercegovinu i samo 19 glasova za negatore genocida. Svaki glas za Bosnu i Hercegovinu je čist kao suza. Mi nismo nikome plaćali 500.000 dolara da bude suzdržan. Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama to ćemo tek saznati. Bosna i Hercegovina je pokazala dostojanstvo. Bosna i Hercegovina se izborila za pravdu i istinu. Bosna i Hercegovina je pokazala snagu i odlučnost - ističe Bećirović.
Bosna i Hercegovina, dodaje, nije zanijemila kako to govori aktuelni predsjednik Srbije, "mi iskazujemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici".
- U Generalnoj skupštini UN-a nije bila sportska utakmica, već je usvojena Rezolucija o jedinom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Umjesto što koristi riječ "ponos" pozivam predsjednika Srbije da počne koristiti riječ "sramota" - navodi Bećirović.
Poručuje Vučiću da umjesto serviranja medijskih podvala pročita presudu Međunarodnog suda pravde; presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o obilježavanju i sjećanju na genocid u Srebrenici.
- Umjesto tradicionalne nacionalističke discipline pretvaranja očiglednih poraza u pobjede, pozivam predsjednika Srbije da pogleda istini u oči. Vrijeme je - zaključuje Bećirović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.