open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH
Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka koje je danas izrekao predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da svi moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.
30.09.2023. u 16:08
get url
text

Dodikova poruka "da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS" je tragična zabluda neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode. Ipak, i on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine, poručio je Bećirović.

- Državu Bosnu i Hercegovinu branit ćemo svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora - dodao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, Milorad Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu "opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom".

Dodikova poruka da je "Bosna i Hercegovina nametnuta, prisilna državna zajednica, pod pritiskom napravljena i pod pritiskom se održava" je licemjerna i netačna. Bosna i Hercegovina je prirodna, historijska, pravna i politička činjenica koja traje više od 1.000 godina. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini nisu ni historijske, niti prirodne činjenice. Njihov nastanak u državi Bosni i Hercegovini detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija. Ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova, kazao je Bećirović.

- Na svaki pokušaj realizacije secesionističke politike usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, kao i na svaki drugi pokušaj kojim se ugrožava mir unutar bosanskohercegovačkog pluralističkog društva, država Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, pravovremeno i adekvatno će odgovoriti, u skladu sa Poveljom UN-a i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima. Niko ne treba potcjenjivati snagu države Bosne i Hercegovine i spremnost ogromne većine ljudi da očuvaju nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i multietničku Bosnu i Hercegovinu. Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo - poručio je Bećirović u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.