open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bećirović: Dodikovo anticivilizacijsko negiranje opsade Sarajeva ne može sakriti istinu niti izbrisati presude
Povodom zlonamjerne i netačne tvrdnje Milorada Dodika da tokom rata Sarajevo nije bilo ni pod opsadom, niti opkoljeno, oglasio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.
16.06.2023. u 11:34
get url
text

- Posljednja izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika još jedan je u nizu njegovih pokušaja podvala, obmanjivanja, dezinformisanja javnosti po uzoru na najgore propagandiste iz XX. stoljeća, ali koji zasigurno ne mogu izbrisati činjenice i presude sudova Ujedinjenih nacija. Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana. Tokom brutalne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijen 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. To su činjenice - naveo je Bećirović.

Zločinci su, dodaje se u reakciji, ubijali djecu Sarajeva, starice, žene, građane i građanke Sarajeva.

- Tome danas svjedoče brojni mezari i grobovi nevino ubijenih stanovnika Sarajeva širom grada. Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nikada neće moći osporiti da se Sarajevo odbranilo i da je pobijedila ideja zajedničkog života i multietničkog glavnog grada države Bosne i Hercegovine - poručio je Bećirović.

Dodikovo ciljano i nemoralno negiranje zločina počinjenih nad civilima glavnog grada Bosne i Hercegovine, dodaje Bećirović, temelji se na ideologiji zla, koja nažalost živi i danas. Ta ideologija je neke od Dodikovih prethodnika odvela iza rešetaka. Zakoni Bosne i Hercegovine su jasni i oni ne dopuštaju negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina.

- Smatram da ove nedopustive i necivilizacijske istupe Milorada Dodika, koji generiraju mržnju i nepovjerenje u Bosni i Hercegovini, treba hitno sankcionisati. Još jednom pozivam predstavnike Evropske unije da se pridruže sankcijama demokratskog svijeta protiv političara koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i negiraju pravosnažne međunarodne sudske presude.

Zaključit ću porukom koju sam i iznio povodom Dana grada Sarajeva 6. aprila, a to je da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina iz godine u godinu biti sve jači uprkos pokušajima širenja neistina - navodi se u reakciji člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.