open-navfaktor-logo
search
Istaknuo tri činjenice
Bećirović: Dosta je Dodikovih laži, državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini
Povodom današnjih neutemeljenih izjava predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika o državnoj imovini Bosne i Hercegovine javnosti se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i poručio da više neće prolaziti nikakve laži i obmane o državnoj imovini. 
06.10.2023. u 17:07
get url
text

Bećirović je stoga između ostalog istaknuo tri neoborive činjenice.

- Prvo, Ustav BiH jasno je riješio temeljnu dilemu. Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi. Državna imovina pripada državi jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu. Ne postoji država bez državne imovine - naveo je Bećirović u video obraćanju.  

Drugo, kako je dodao, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, državna imovina data je državi BiH. Bećirović je podsjetio da je taj međunarodni sporazum zaključen je u Beču 2001. godine, a stupio je na snagu nakon njegove ratifikacije od svih država sljednica 2004. BiH je ratificirala taj međunarodni sporazum 2002. godine. Prema tom međunarodnom sporazumu, državna imovina je pripala državi BiH.

- Dodik mora prestati lagati narodu u RS-u i reći napokon istinu. Neoboriva je činjenica da je Aneksom A Sporazuma o sukcesiji jasno utvrđeno da je država Bosna i Hercegovina titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nigdje se u tom međunarodnom sporazumu kao nasljednici te imovine ne spominju ni entiteti, ni niži nivoi vlasti u našoj državi. To su činjenice koje moraju znati i ljudi i u entitetu RS i cijeloj Bosni i Hercegovini. Dosta je Dodikovih laži i obmana – rekao je Bećirović.

Navodeći treću činjenicu, Bećirović je istakao da je u Daytonu odlučeno da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi konačne i obavezujuće odluke. Ustavni sud BiH je odlučio da je država BiH nasljednik državne imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH. To su, kako je dodao, argumenti koje ne može sakriti nikakva galama separatističkih političara.

- A što se tiče Dodikovih prijetnji državi, javno mu poručujem neka ih zaboravi. Većinska i patriotska Bosna i Hercegovina ne boji se ni Dodika ni njegovih poslušnika. Da ova zemlja zavisi od Dodika, ona ne bi postojala ni jednog dana, ali na svu sreću ne zavisi od njega. Ova zemlja zavisi od ogromne većine nas koji imamo samo jedan izbor i taj izbor se zove Bosna i Hercegovina. Zato ćemo svim raspoloživim pravnim, demokratskim i drugim legalnim sredstvima braniti našu domovinu kao što se brani i svaka druga članica Ujedinjenih nacija. Milioni nas u zemlji i van zemlje nikada nećemo dozvoliti razbijanje naše domovine. Nikada i ni po koju cijenu – poručio je Bećirović.

Dodik je izjavio danas da za Srbe nema slobode bez "države", te da to podrazumijeva i upravljanje imovinom i resursima.

- Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić prekršili su sve što su mogli prekršiti. Za nas je pitanje imovine riješeno i neće biti na dnevnom redu - rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić uputili su u proceduru prijedlog zakona o imovini u kojem se navodi da je BiH nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom, dok je drugi nivoi vlasti mogu koristiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.