open-navfaktor-logo
search
Prijateljske zemlje
Bećirović-Girgin: Jačati ekonomske i političke veze BiH i Turske
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Republike Turske Sadikom Baburom Girginom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
01.08.2023. u 17:07
get url
text

Bećirović je istakao da još traje brutalni udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da je potrebno sankcioniranje pojedinaca iz bh. entiteta RS koji i pored brojnih upozorenja ugrožavaju sigurnost i mir u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da je Bosni i Hercegovini potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se osigurala stabilnost u našoj zemlji.

Bećirović je naglasio da neće odustati od zalaganja za ispunjenje dva glavna strateška cilja: punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj Uniji i NATO-u. Poručio je da integracija Bosne i Hercegovine u evropske i euroatlantske institucije ima posebnu važnost, a naročito usljed aktuelnog geopolitičkog konteksta. 

Ambasador Girgin je istakao da Republika Turska kontinuirano podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i put naše zemlje prema punopravnom članstvu u EU i NATO.

Tokom razgovora naglašeno je da postoje dobri politički odnosi i bilateralna saradnja između dvije zemlje i da nema otvorenih bilateralnih pitanja.

S obzirom na to da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner za Bosnu i Hercegovinu, konstatirano je da je pored dobrih političkih odnosa potrebno produbiti ekonomsku saradnju, posebno u sektorima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.