open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Bećirović i Komšić u Spomen-sobi u Vogošći: Nikada zaboraviti one koji su svoje živote ugradili u temelje BiH
Druga godišnjica otvorenja Spomen-sobe šehida i poginulih boraca općine Vogošća i Muzeja hrabrosti obilježena je danas na prigodan način u prisustvu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića.
05.05.2023. u 19:02
get url
text

Skup, kojem su pored članova bh. Predsjedništva, prisustvovali dužnosnici drugih nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija, učenici vogoščanskih škola i građani, bio je prilika za evociranje sjećanja na herojski put Armije RBiH i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995.).

Tom prilikom, najzaslužnijima za njegovanje kulture sjećanja uručene su priznanja-zahvalnice Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", nosioca projekta Spomen sobe i Muzeja hrabrosti, a među dobitnicima plakete ovog udruženja su i dvojica članova Predsjedništva BiH.

Uz zahvalnost iskazanu tim povodom, član bh. Predsjedništva Denis Bećirović ukazao na značaj zaštite historijskih vrijednosti i istine o ljudima, istinskim herojima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani domovine.

- Danas smo se okupili sa željom da ciljevi pravedne borbe za BiH ostanu trajno zabilježeni. Zadatak naše i generacija koje dolaze poslije nas jeste da zajedno radimo na očuvanju historijskih vrijednosti BiH, ali i izgradnji bolje sadašnjosti i budućnosti – kazao je Bećirović, obraćajući se sudionicima skupa.

Potcrtao je kako snage koje se zalažu za autentične bh. vrijednosti nikada neće pristati na politiku podjele, isključivosti i nejednakosti.

- Većina građana želi modernu, demokratsku i evropsku državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava…Ogromna većina naših ljudi želi graditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu – istaknuo je Bećirović, poručujući kako će BiH, prije ili kasnije postati punopravna članica Evropske unije i NATO-saveza.

Čestitke istim povodom uputio je i sudionike prigodnog skupa pozdravio član Predsjedništva BiH i nosilac najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Željko Komšić, pozivajući ih da nikada ne zaborave one koji su vlastite živote ugradili u temelje države BiH.

- Budite ponosni na svoje roditelje i svoje pretke, na sve one koje ste znali i koje znate, a koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić, naglašavajući značaj istrajavanja u borbi za vlastitu domovinu.

Na važnost njegovanja kulture sjećanja ukazali su i općinski načelnik Vogošće Migdad Hasanović i Omer Edo Hadrović, predsjednik Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, akcentirajući kako Spomen soba, odnosno Muzej herojstva služe kao podsjetnik na najteža stradanja, ali i opomena kako se tako što više nikada i nikome ne bi ponovilo.

Obilježavanje spomenute godišnjice, koje je počelo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, propraćeno je prigodnim umjetničkim programom, a sudionici su bili u prilici obići Spomen-sobu koja čuva veliki broj fotografija i autentičnih predmeta, svjedočeći o herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.