open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović i predstavnici udruženja žrtava osudili izjavu ratnog zločinca Darija Kordića
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem, predsjednicom Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munirom Subašić, predsjednicom skupštine Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Kadom Hotić i koordinatoricom projekata Udruženja žrtava i svjedoka genocida Eminom Sinanović.
12.06.2023. u 16:47
get url
text

Tokom susreta predstavnici udruženja zahvalili su se Denisu Bećiroviću na konkretnoj podršci udruženjima u borbi za širenje istine o Bosni i Hercegovini.

Bećirović i predstavnici udruženja osudili su skandaloznu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića. Istaknuto je da je porukom ratnog zločinca Darija Kordića prekršena odluka predsjednika ICTY-a o prijevremenom puštanju na slobodu od 24. maja 2014. godine, te da je Dario Kordić svojom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY vlasti koji ga je pustio na slobodu prije punog izdržavanja kazne od 25 godina.

Također, predstavnici udruženja informisali su člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o nedavnoj posjeti sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku i razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić rekla je da će generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ove godine posjetiti Srebrenicu. Navela je kako su tokom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, između ostalog, razgovarali i o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u glavni grad Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.