open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Bećirović izrazio saučešće povodom smrti Marka Vešovića: Zadužio je generacije građana BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti bosanskohercegovačkog književnika, profesora Marka Vešovića.
18.08.2023. u 16:37
get url
text

- Sa tugom sam primio vijest o smrti našeg velikog književnika, profesora Marka Vešovića. Svojim književnim i akademskim radom ostavio je neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj društvenoj sceni. Prof. Vešović je, beskompromisnom borbom za istinu, znanje i čast, zadužio generacije građana Bosne i Hercegovine. Izjavljujem iskreno saučešće porodici, prijateljima i svima koji su imali čast poznavati profesora Marka Vešovića - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

VEZANI TEKST - Ovako je Vešović govorio o prijeratnom kumu: od Karadžićevih zločina ljudska pamet staje, a usta se kamene

Vešović je preminuo sinoć u Sarajevu. Bio je veliki bosanskohercegovački i crnogorski pisac, esejist, književni kritičar i prevodilac.

Između ostalog, objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu se angažirao na razobličavanju velikosrpske politike.

Od Karadžićevog SDS-a i medija pod kontrolom SDS-a bio je na samom početku rata u BiH optužen kao izdajica srpskog naroda. Tada je, na konferenciji za medije, Vešović poručio da od Karadžićevih zločina ljudska pamet staje, a usta se kamene.

Odbio je ponuđenu funkciju člana Predsjedništva BiH rekavši da on nije za politiku niti je politika za njega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.