open-navfaktor-logo
search
Podrška Ukrajini
Bećirović: Mi pripadamo slobodnom svijetu i potpuno se ograđujemo od Dodikovog priznanja Putinu
Povodom prve godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio politiku Vladimira Putina, pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.
24.02.2023. u 10:05
get url
text

- Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju - naveo je Bećirović.

Dodao je da se Bosna i Hercegovina zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu.

- Od 24. februara prošle godine do danas u Ukrajini su ubijeni deseci hiljada ljudi, među kojima je veliki broj civila. Razoreni su brojni gradovi i mjesta širom zemlje. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je i humanitarnu krizu, a milioni Ukrajinaca morali su napustiti svoje domove. Brutalna agresija na Ukrajinu izazvala je ogromne geopolitičke promjene na globalnoj sceni, te utjecala i na zbivanja u Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović.

U saopćenju dalje ističe kako su cijeli demokratski svijet, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, osudili agresiju na Ukrajinu i opravdano uveli sankcije Ruskoj Federaciji.

- Mi pripadamo tom slobodnom svijetu i zato se potpuno ograđujemo od dodjele odlikovanja koje je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Stav države Bosne i Hercegovine je jasan: poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine i osuđujemo napad Ruske Federacije na Ukrajinu i flagrantne povrede međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina mora nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi - navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.