open-navfaktor-logo
search
Razgovarali
Bećirović-Murphy: SAD će djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy razgovarali su danas o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.
04.01.2024. u 17:29
get url
text
Michael Murphy i Denis Bećirović
Michael Murphy i Denis Bećirović

- Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH - navedeno je.

Murphy je istakao da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska, te da da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako je saopćeno, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

- Ambasador SAD-a je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum. Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.