open-navfaktor-logo
search
Povodom Dana nezavisnosti
Bećirović: Nemoguća je secesija bh. entiteta Republika Srpska
U sarajevskoj Vijećnici prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, večeras su priredili članovi Predsjedništva naše zemlje Željko Komšić i Denis Bećirović.
01.03.2023. u 19:24
get url
text

U svom govoru Denis Bećirović je podsjetipo na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine. Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena, ali uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu, jer je BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

- Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje, da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu - dodao je Bećirović.

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića jer ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu, jer kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

- Zato je nemoguća secesija bh. entiteta Republika Srpska, jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.