open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Bećirović: Nikada nećemo pokleknuti, ni zbog mrtvih, ni zbog živih
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u svom obraćanju na komemoraciji u Potočarima poručio da se nikada ne smije prestati širiti istina o genocidu nad Bošnjacima.  
11.07.2023. u 12:45
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Oni koji negiraju genocid nanose bol cijelom čovječanstvu, lekcije Srebrenice se nikada ne smiju zaboraviti

- Nikada nećemo pokleknuti pred politikom i ideologijom zla, ni zbog mrtvih, ni zbog živih. Naša je dužnost je da govorimo o genocidu u Srebrenici. Majke Srebrenice su heroinne, one se 28 godina bore za istinu. Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu. Kultura sjećanja jača istinu i pravdu, zato je to naš izbor - kazao je Bećirović i dodao:

- Nikada ne smijemo pristati na brisanje sjećanja na genocid. Najviši sudovi Ujedinjenih nacija dokazali su genocid nad Bošnjacima i agresiju na Republiku BiH. 

Ovdje nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob. Na BiH je izvršena brutalna agresija, udruženi zločinački poduhvati i to su činjenice. Trajne osude zločinačkih poduhvata, presude međunarodnih sudova ne postoje da budu arhivirane, već se moraju čitati analizirati i implementirati.

Napomenuo je da, kroz svoje nedjelovanje, UN nose dio odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Upitao je zašto se ne ispravljaju greške, zašto se dozvoljava „dosipanje soli na rane“, zašto se ne sakncioniraju negatori genocida i popušta pred politikama koje su udruženi zločinački poduhvati.

- Dobronamjerni ljudi očekuju odgovore na ova pitanja, jer ona se ne odnose samo na BiH. Kada govorimo o genocidu, moramo odgovoriti na pitanja zašto je počinjen, koji su motivi, ko su organizatori, šta je u srži te politike. Nameće se i pitanje, može li se ponoviti genocid nad Bošnjacima. Da bismo na to odogovoritli moramo komparirati tadašnje politike i one koje nam danas prijete – podvukao je.  

VEZANI TEKST - Milatović: Naša ljudska dužnost je da osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije genocida

Napominje da ponovo imamo političare koji rade na realizaciji politike „velike Srbije“, koji prijete suvererenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vjerskom, entničkom i jezičkom identitetu Bošnjaka, otvoreno ruše ustav i poredak države, sprovode ciljane pokušaje političkog medijskog i drugih oblika sataniziranja Bošnjaka, vrijeđanje žrtava i glorificiranje zločinjaca, provode opasnu medijsku propagandu, rade na demilitirazaciji BiH dok se susjedi naoružavaju.

- Među nama ima onih koji ne vide i ne znaju kakva se opasnost nadvila nad BiH. Opasnost od ponavljanja genocida nije otklonjena, ideologije, politike, mediji, velikodržavne pretenzije i drugi faktori su ponovo prisutni i prijete. Moramo voditi računa o tri elementa - jačanju državotvorne svijesti i politike. Država mora biti na vrhu piramide vrijednosti. Potrebna su jedinstva oko strateških državnih pitanja, jačanje odbrambenog i sigurnosnog sistema – kazao je Bećirović.

Vjeruje da je nužan korak otpora urušavanju Dejtona okupljanje oko državnih, strateških pitanja, te ističe da su u toku „nazapamćeni napadi na temelje Dejtona i Ustav BiH, kao i pokušaj razaranja države BiH.

Sve demokratske i patriotke snage moraju se okupiti, jer razjedinjenost može voditi u puno veće nevolje. Političke svađe nisu saveznici države BiH. Političke stranke koje priznaju i poštuju BiH trebaju zajedno štiti temeljne civilizacijske vrijednosti braniti Ustav i zakone BiH, te odluke Ustavnog suda. Nastavak nasrtaja na BiH prije ili kasnije će sve političke aktere natjerati da stranačke interese podvrgnu državnim. Stoljeća iza nas isklesala su BiH kao državu svih naroda. Put u zlo je zajednički, kao i onaj ka dobru. Osudimo zlo i gradimo zajednički put u budućnost, u NATO savez i EU. Taj put je komplikovan ali on nema alternativu – zaključio je Bećirović

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.