open-navfaktor-logo
search
Direktor IFIMES-a
Bećirović: Nova Vlada Slovenije neće raditi protiv BiH, kao što je to činio Janša, ali je zato tu Dodikov partner Pahor
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za Faktor o promjenama na političkoj sceni Sloveniji, tamošnjoj novoj vladi, da li će se mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini, hoće li Milorad Dodik imati i dalje povlašetn status...  
05.06.2022. u 08:14
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović: Rusija je "otvorila oči" EU i NATO da se što prije moraju riješiti "putinovaca" u BiH koje predvodi Dodik

U kojoj mjeri će se promijeniti politika Ljubljane prema Bosni i Hercegovini nakon što je Slovenija dobila novu Vladu?

- Novoizabrani premijer Slovenije Robert Golob odmah poslije objave rezultata izbora najavio je temeljite promjene u slovenskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, drugačije politike, vođenje dijaloga sa poštovanjem i uvažavanjem, povratak normalne države i demokratskih standarda te visoki nivo političke kulture.

Golob je za politiku dojučerašnjeg premijera Janeza Janše rekao: Ovo nije desničarska politika, ovo je fašizam.  Doći će sasvim sigurno do promjene dosadašnje slovenske vanjske politike prema BiH i Zapadnom Balkanu na jednoj zdravijoj, poštenijoj i daleko korisnoj osnovi za sve.

VEZANI TEKST - Milorad Dodik razgovarao s Janezom Janšom

Da li će BiH biti na dobitku, s obzirom na politički karakter Vlade Slovenije, na dokazane prijatelje BiH poput nove ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon?

- Pobjeda Goloba i njegovog Pokreta Sloboda je prvenstveno dobra vijest za Sloveniju i njene građane. Odlična vijest za Evropsku uniju, jer je Slovenija pod Janšom bila najtjesniji saveznik Mađarske i Poljske i često djelovala protiv zvaničnog Brisela. Janša je bio najtjesniji saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, a Orban je glavna ispostava Vladimira Putina u EU i NATO i onda nije teško zaključiti u kakvom društvu se nalazila Slovenija.

Golob je odlična vijest i za BiH i Zapadni Balkan, jer je Janšina operativno djelovala protiv BiH preko "osovine zla" Zagreb-Ljubljana-Budimpešta. Samo da podsjetim da se protiv BiH iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija "Kula", koja je usmjerena na rušenje ekonomskog sistema BiH aktivnostima protiv Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

Cilj je srušiti ekonomski sistem FBiH u kojem se odvijaju tri četvrtine ekonomskih tokova u državi i zadati konačni udarac BiH. Tome se odupro premijer Fadil Novalić ali zbog toga snosi teške posljedice u montiranom sudskom procesu, a ne zaboravimo da se od nedavno glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić nalazi na američkoj "crnoj listi", a  u svemu tome se može prepoznati i njen "rukopis".

VEZANI TEKST - Oglasio se premijer Slovenije: Šta je Janša rekao o "non paperu o mirnom razlazu BiH"

Da li je samo Janša radio protiv interesa BiH?

- Ne, nije jedini. Tu je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je prvi "testirao" članove Predsjedništva BiH i pitao ih šta misle o mirnom razlazu u BiH, a onda je uslijedio i non paper“. Tada su to rezolutno odbili članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, i o tome obavijestili javnost. Pahor je još kao premijer održavao tijesne veze sa Dodikom čak je htio da sa Dodikom organizuje poslovnu konferenciju "Republika Slovenija – Republika Srpska".

Pahoru krajem godine ističe mandat predsjednika Slovenije i već sada lobira da bude specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan i zbog toga šalje sladunjave izjave bez ikakve osnove kao ova danas sa skupa na Brionima gdje je poručio: BiH dati status kandidata EU bez pregovora.

Time se dodvorava javnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu, a on je faktički prvi koji je saopćio "non papere“ i svo vrijeme je na liniji i u funkciji Janšine politike. Nova ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, njeni jasni i odlučni stavovi su dobro polazište da se mnogo toga unaprijedi na Zapadnom Balkanu i u procesu pridruživanja EU.

VEZANI TEKST - Janša se nije izvinio za tweet o genocidu u Srebrenici, dio zastupnika napustio zasjedanje

Milorad Dodik je bio rado viđen gost bivšeg premijera Janeza Janše. Gubi li sad Dodik podršku Ljubljane kada je u pitanju njegovo štetno djelovanje po opstojnost BiH?

- Dodik je imao otvorena vrata kod Janše. U Sloveniji je lociran ogroman kapital Dodikovih ili SNSD tajkuna uključujući i samog Dodika. Tu se radi o političko-kriminalnim i ekonomskim interesima. Ne zaboravimo da se u BiH vodi opsežna istraga, koja se povezuje sa finansiranjem Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS).

Zadatak Dodika, ali i nekih drugih, je da blokira tu istragu preko svojih kadrova u SIPA-i i Tužilaštvu BiH, a Janše da u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku. Postoje tu i drugi interesi o kojima ću nekom drugom prilikom. Još treba biti oprezan, jer se tu radi o političko-kriminalnim i mafijaškim strukturama koje imaju na raspolaganju enormne količine novca i koriste mrežu političke moći i utjecaja sa kojim jednostavno trguju pa čak usmjeravaju svoje aktivnosti i na rušenje država, u ovom slučaju BiH. Oni će nastaviti sa svojim aktivnostima.

VEZANI TEKST - Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

Udarci na BiH bili su i produkt djelovanja trojne osovine Zagreb – Ljubljana – Budimpešta. Koliko sada BiH može prodisati nakon izlaska Slovenije iz ovog "trojnog pakta"?

- Uvjeren sam do hoće.  Golob je izuzetno inteligentan i odlučan političar kakvog do sada nije bilo na političkoj sceni u Sloveniji. Slovenija će, sasvim sigurno, pod vodstvom Goloba ponovno biti normalna država i  neće raditi protiv BiH ali ni protiv jedne druge države. "Trojni pakt" nastavit će raditi u modifikovanom obliku. Nastavit će se koordinirane aktivnosti iz Budimpešte usmjerene protiv premijera Novalića i Vlade FBiH i tu će trebati dodatni oprez i napori, da se to spriječi, posebno je važan odaziv nadležnih institucija odnosno profesionalnog i patriotskog dijela tih institucija u suzbijanju tih aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.