open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Ljubljane
Bećirović o kandidatskom statusu BiH: Vrijede neka "nevidljiva" pravila čije bi zapisivanje bilo sramotno
Treba vidjeti pod kojim uvjetima Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Poljska podržavaju Bosnu i Hercegovinu u dobijanju statusa države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kaže Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.
23.06.2022. u 11:51
get url
text

- Države koje nisu naklonjene BiH u posljednjem razdoblju sada odjednom zagovaraju kandidatski status za BiH. Trebalo bi svaku od tih država npr. upitati kako vide status OHR-a i poziciju visokog predstavnika pa tek onda da sagledamo zašto podržavaju BiH – ukazao je on.

VEZANI TEKST - Slovenija će na samitu Evropske unije predložiti kandidatski status za BiH

 

Slovenija je promijenila stav zbog promjene vlasti i uvjerljive pobjede na izborima Roberta Goloba i njegovog Pokreta Sloboda, rekao je naš sagovornik, i to je dobro.

- Slovenija sa Golobom na čelu treba postati primjer za države koje su zagovarale podjelu i disoluciju BiH i koje pružaju podršku Miloradu Dodiku (SNSD) i Draganu Čoviću (HDZBiH), kao što to još otvoreno rade Hrvatska i Mađarska – ukazuje Bećirović.

Evropska komisija je, pak s druge strane, dala pozitivno mišljenje za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije. No naš sagovornik ističe kako ne vjeruje da će one biti primljene.

-  Ako se umiri sigurnosna situacija, te države će doživjeti sudbinu BiH u pogledu članstva u EU. Za EU ne vrijede nikakvi kriteriji. Primjer za to je prijem u punopravno članstvo Bugarske i Rumunije, a moglo bi se pronaći još primjera.

Kada je u pitanju BiH ili države koje imaju sličnu strukturu stanovništva, dodaje Bećirović, vrijede neka druga "nevidljiva" pravila, koja nisu zapisana u zvanične dokumente "jer bi njihovo zapisivanje bilo anticivilizacijsko i sramotno za te koji bi ih zapisali".

VEZANI TEKST - Preporuka Evropske komisije: Ukrajina, Moldavija i Gruzija trebaju dobiti status kandidata

 

Bećirović kaže kako je upravo pristup međunarodne zajednice ključan za BiH te da je onaj prema BiH iz devedesetih godina prošlog stoljeća sličan sadašnjem prema Ukrajini.

- Vidjeli ste koliko su pregovarači EU-a podržavali i podržavaju HDZ i promjene izbornog zakon u BiH putem sile i metoda ucjenjivanja i iznude. Pokušavaju da nametnu sramotne kompromise, koji su se na kraju vratili kao bumerang. Kupuju mir zbog navodnih svojih "viših" interesa i onda danas imamo Ukrajinu -  rekao je Bećirović i dodao:

- Ukrajina nije ušla u NATO i EU, a imali su brojna obećanja. Danas "trguju" i smišljaju planove kako da odobrovolje i umire ruskog predsjednika Vladimira Putina kao što su nekada na isti način postupali prema srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Historija se ponavlja. Nisam siguran da je u ovom slučaju i "učiteljica života".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.