open-navfaktor-logo
search
Direktor IFIMES-a
Bećirović o sastanku u Briselu: Dodik i Čović su trebali biti sankcionirani, EU ih rehabilituje iako su ruski igrači
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana kaže kako postignuti dogovor u Briselu nikoga ni u čemu ne obavezuje. 
14.06.2022. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - Kompletan tekst sporazuma iz Brisela: Šta su prihvatili lideri većine bh. stranaka

- Skup u Briselu je još jednom pružio šansu Miloradu Dodiku da izbjegne sankcije i eliminaciju, koja je bila na pragu i on je tu priliku iskoristio. Čak je i Dragan Čović imao šansu, ali je nije iskoristio i dodatno je zakomplicirao i otežao svoju poziciju. Dogovoreni dokument nije protiv interesa Bosne i Hercegovine i to je najvažnije, ali nema nikakav značaj odnosno dosadašnja pravna legislativa i pravna stečevina EU idu u korist BiH. Naravno da se presude sudova moraju sprovoditi i poštivati preuzete obaveze prema EU i NATO. Dodik je još jednom pokazao da je za svoje spašavanje spreman založite apsolutno sve i svakoga. Bio je dogovor da i Dodik postupi kao što je uradio Čović i da se ostali učesnici označe kao "političko Sarajevo", ali Dodikov strah od sankcija preokrenuo je situaciju u posljednjem trenutku sebi u korist - pojašnjava Bećirović za Faktor. 

Naš sagovornik potcrtava da je "Evropska unija ponovno pokazala da je nespremna i da bez ikakvog plana pristupa rješavanju krize".

- Dodik i Čović su poodavno trebali biti sankcionirani. Ovako EU im s vremena vrijeme pruža mogućnost rehabilitacije unatoč činjenici da i Dodik i Čović "igraju" za Rusiju. Ovdje se može prepoznati hrvatski utjecaj i lobiranje. Izvan svih okvira je da se predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastaje sa stranačkim čelnicima države, koja čak nije ni kandidat za članstvo u EU i sa sobom nosi visoki korupcijski rizik i o tome će morati povesti računa nadležne institucije u EU.

VEZANI TEKST - Čović će podržati briselski sporazum, ali traži dvije izmjene teksta

Nije u pitanju samo novac nego i druge koruptivne aktivnosti i usluge. Sve u svemu, sve već viđeno od strane EU - površno, nekonzistentno i vrlo nepravedno prema BiH. Pokazalo se još jednom da EU nije u stanju da prati ritam i aktivnosti SAD-a na Zapadnom Balkanu, čak ih u značajnom dijelu i opstruira što otvara pitanje koliko je EU pouzdan partner. EU umjesto da sankcionira Milorada Dodika, koji se dva puta našao na "crnoj listi" američke administracije, EU ga spašava. To je nažalost slika stanja i slabosti EU danas - zaključuje Bećirović. 

U Briselu je u nedjelju napravljen Politički sporazum na principima koji osiguravaju funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na putu u Evropsku uniju.

Podršku sporazumu dale su SDA, DF, Narod i pravda, SDP, Naša stranka, PDA, NES, Nezavisni blok, Socijalistička partija, SNSD i Ujedinjana Srpska. Sporazum su prihvatila sva tri člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fusnoti sporazuma navodi se da predstavnici Republike Srpske traže diskusiju i usvajanje odluke u Predsjedništvu BiH vezano za situaciju u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.