open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Bećirović o situaciji na Bliskom istoku: BiH je opredijeljena za rješavanje svih nesuglasica mirnim putem
S dubokom zabrinutošću pratim eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i najoštrije osuđujem svaku vrstu nasilja, posebno kada stradaju nedužni civili. Iskreno suosjećam sa porodicama žrtava. Svaki napad i svaki čin nasilja predstavlja povredu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Mir je univerzalna vrijednost koju svi treba da branimo i njegujemo, poručio je u saopćenju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom eskalacije nasilja na Bliskom istoku.  
08.10.2023. u 11:24
get url
text

VEZANI TEKST - Izrael artiljerijom gađao Liban, u odmazdi na Pojas Gaze ubli 20 djece, Palestina traži hitan sastanak Arapske lige

- Nalazimo se u eri globalnih izazova, i jedino zajedno, čvrsto opredijeljeni za demokratske vrijednosti, za društva bez nasilja i sukoba, možemo doprinijeti postizanju održivog mira u svijetu. Nijedno društvo ne treba da bude izloženo teroru i patnji. Mir je neprocjenjiva vrijednost i ovo je podsjetnik na to koliko je važno raditi na njegovom očuvanju, ne samo u našem bližem okruženju, već i širom svijeta.

Vanjska politika BiH zasniva se na miroljubivoj saradnji, promociji dijaloga, otvorenosti, ravnopravnosti i poštovanju načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava u svim aspektima odnosa s međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je opredijeljena za rješavanje svih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava.

U tom smislu, najoštrije osuđujem upotrebu sile u rješavanju otvorenih pitanja. Bilo kakav oblik nasilja i terorizma od bilo koga neprihvatljiv je za Bosnu i Hercegovinu. Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu. Bosna i Hercegovina je i prije eskalacije posljednjeg vala nasilja pozivala na postizanje pravednog mira između Izraela i Palestine. I dalje smo uvjereni kako je to jedino dugoročno rješenje.

Kao članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, Globalne koalicije za borbu protiv terorizma, te država koja se nalazi pred vratima EU i NATO-a, Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno radi i učestvuje na suzbijanju terorizma. Naša država ostaje predana borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima- poručio je Bećirović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.