open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Bećirović odgovorio Dodiku: Suverenitet pripada državi BiH, a ne entitetima
Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Suverenitet se ne stiče twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini, poručuje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.
08.08.2023. u 18:36
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik tjera po svome: BiH je teritorija dva entiteta, a entiteti su države

- Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu.

Država Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet. Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država BiH ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom - Ustavom BiH.

Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom.

O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: "Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom".

Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi - poručio je Bećirović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.