open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović poručio NATO-u: BiH i Zapad su na prekretnici, što prije zaustaviti separatističke poteze
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorima i predstavnicima zemalja članicama NATO-a u Bosni i Hercegovini u rezidenciji Kraljevine Norveške, koja predstavlja kontakt ambasadu za Bosnu i Hercegovinu za saradnju sa NATO-om.
18.07.2023. u 14:33
get url
text

Sastanku je prisustvovala i komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadni general Pamela McGaha.

Tokom susreta Bećirović je ukazao je na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini i istakao da je ugrožen ustavni poredak u našoj zemlji zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti bh. entiteta RS. Bećirović je rekao da su napadnute temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, i da takvi postupci ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici i da je potrebno što prije zaustaviti separatističke poteze i brutalne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Veoma je, dodao je, važno da NATO nastavi konkretno podržavati multietničku državu Bosnu i Hercegovinu, saopćio je Bećirovićev Kabinet.

Bećirović je rekao da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u jedan od dva glavna strateška vanjskopolitička cilja naše zemlje i da je potrebna snažnije podrška da bi se ubrzao put Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantski savez.

Ambasador Kraljevine Norveške Olav Reinertsen u svojstvu domaćina, kao i predstavnici drugih zemalja članica NATO-a u Bosni i Hercegovini, zahvalili su se Bećiroviću na konstruktivnom razgovoru i njegovim dosadašnjim aktivnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.