open-navfaktor-logo
search
Sistemska diskriminacija
Bećirović: Pronaći napadače na povratnike kod Višegrada
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići u općini Višegrad i pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce.
25.03.2023. u 12:17
get url
text

Tim povodom, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio:

- Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više osoba. Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagovati, pronaći i lišiti slobode počinioce ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana.

Pozivam nadležne organe vlasti da u najkraćem roku preduzmu sve zakonom propisane mjere i informišu javnost o motivima napada na porodicu Memišević. Brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih zvaničnika u entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.