open-navfaktor-logo
search
Sukobi u SDP-u
Bećirović protiv imenovanja Mijatovića i Vukoje, Nikšić od NES-a traži da odustanu od Kljake
Izbori Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kandidature Vojina Mijatovića, Sanje Vlaisavljević i Anela Kljake za federalne ministre, glavni su razlozi zbog kojih je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić zatražio dodatno vrijeme za konsultacije u vezi sa izborom Vlade FBiH.
29.03.2023. u 19:42
get url
text

Dio SDP-a BiH, okupljen oko člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića izrazio je nazodovoljstvo kadrovskim rješenjima.

Uz Bećirovića su, kako saznaje Istraga, u ovom trenutku Damir Mašić, Irfan Čengić i Saša Magazinović, a na drugoj strani Nermin Nikšić, Vojin Mijatović i Jasmin Imamović.

Bećirović je, kako dalje navodi Istraga, danas imao niz sastanka sa kadrovima iz SDP-a BiH, a na jednom od njih je sugerisao federalnim zastupnicima te stranke da ne podrže Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

Podržao ga je i Damir Mašić koji je, inače, član Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije BiH koja ima presudnu ulogu prilikom izbora sudije Ustavnog suda BiH.

To je, podsjećamo, suprotno ranijim stavovima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića koji je otvoreno podržavao Vukoju, kadra HDZ-a BiH.

No, nije samo izbor Marina Vukoje nešto oko čega se spore u vrhu SDP-a BiH. Bećirović je, prema informacijama Istrage, otvoreno negodovao i zbog kandidovanja Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH, a kandidaturu Sanje Vlaisavljević je nazvao HDZ-ovim "guranjem prsta u oko" probosanskim strankama.
Nikšić, pak, više je zaokupljen kandidaturom Anela Kljake iz NES-a.

Podsjećamo, NES je kandidovao bivšeg SBB-ova Anela Kljaku za ministra trgovine u Vladi FBiH. To je, prije svega, izazvalo revolt predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića koji je, faktički, preko Avaza izvršio pritisak na predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da se usprotivi kandidovanju Anela Kljake. Zbog toga je Nikšić u srijedu uputio pismo predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću.

 

- Mi smo se kao potpisinici sporazuma opredijelili na beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala, a gospodin Kljako je od strane CIK-a BiH označen kao jedna od osoba koja je radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa u gradu Mostar. Smatram da bi njegovo imenovanje jako kompromitovalo Vadu Federacije - napisao je Nikšić.

Na kraju pisma napisao je da nije spreman po svaku cijenu biti premijer.

Prema informacijama Istrage, NES ne želi odustati od kandidature Anela Kljake. Kao razlog navode da je Tužilaštvo HNK donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv njihovog kandidata.

Dio SDP-a okupljen oko Denisa Bećirovića je problematizirao izbor i Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH.

Kako bi okrenuo situaciju u svoju korist, kako navodi Istraga, Nikšić namjerava da izvrši određene rokada kada su u pitanju SDP-ovi kandidati za ministre.

Istovremeno, zbog straha od medijske kampanje Avaza nastoji primorati NES da i oni odustanu od Anela Kljake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.