open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović s ambasadorom Girginom: Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Babürom Girginom o bilateralnim odnosima dvije države i trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.
13.07.2023. u 15:17
get url
text

Ambasador Girgin poručio je da Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova, bez potrebe za dodatnim zakonom. Girgin je naglasio da pored snažne podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini, Republika Turska snažno podržava i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, saopćio je Bećirovićev Kabinet.

Bećirović je rekao da je jedan od dva strateška cilja Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u, a da Republika Turska kao regionalna sila i veoma važna članica NATO-a može nastaviti pružati pomoć da što prije Bosna i Hercegovina postane punopravna članica NATO-a.

Bećirović i Girgin konstatirali su da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre političke odnose, bez otvorenih bilateralnih pitanja. Bećirović je rekao da je dugoročni interes Bosne i Hercegovine da svestrano unapređuje odnose sa ovom prijateljskom zemljom s kojom su dobri bilateralni odnosi od velikog značaja.

Na sastanku se govorilo i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.