open-navfaktor-logo
search
Brisel
Bećirović sa ambasadorima Kvinte u NATO-u: Dodikovo odlikovanje Putinu je neviđena civilizacijska sramota
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, nakon sadržajnog sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a, održao je u Briselu radni sastanak i sa ambasadorima Kvinte u NATO-u (Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Italija) i ambasadoricom Kraljevine Norveške.
17.01.2023. u 10:09
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović sa Stoltenbergom najavio intenzivniji put BiH u NATO, Cvijanović kaže da govori u svoje ime

Zahvaljujući na konkretnoj i kontinuiranoj podršci BiH, Bećirović je, između ostalog, poručio ambasadorima da usvojeni zakoni, posebno Zakon o odbrani BiH, kao i usaglašene odluke obavezuju sve organe vlasti u državi da rade na ubrazanju integracije u NATO.

Navedeno je da je punopravno članstvo u NATO-u u interesu svih građana BiH, ali i u interesu Alijanse. Bećirović je upozorio da je BiH, koja pripada slobodnom i demokratskom svijetu, na meti opasne ruske politike.

Poručio je da odlikovanje koje je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, ocjenjujući da to nije ogledalo države BiH već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Većinska i demokratska Bosna i Hercegovina se potpuno ograđuje od takve Dodikove politike i ona iskazuje solidarnost sa pravednom borbom ukrajinskog naroda za slobodu.

Član PBiH Denis Bećirović je iskazao predanost aktivnoj saradnji sa NATO-om, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi u cilju jačanja operativne odbrambene sposobnosti Bosne i Hercegovine. S druge strane, istaknuto je da je novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo i niz pozitivnih poteza koji pokazuju da su pozitivni rezultati mogući.

VEZANI TEKST - Dodik: Nikakve mape puta o članstvu u NATO ne mogu proći Predsjedništvo, Bećirović je bio u privatnoj posjeti

Bećirović je naglasio da bi odluke sa samita u Madridu, koji je potvrdio MAP status Bosne i Hercegovine, mogle inicirati proaktivniju saradnju u izradi i podnošenju godišnjih nacionalnih programa, čime bi se ubrzale reforme, ali i postavili uvjeti da zemlja bude što prije pozvana u NATO.

On je izrazio nadu da će se pozitivan zamah stvoren u Madridu iskoristiti i zajedničkim naporima osnažiti proces integracije.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posebno je zahvalio norveškoj ambasadorici Aniti Nergaard i Kraljevini Norveškoj na prihvatanju uloge domaćina sastanka u Briselu, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.