open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Bećirović sa Schmidtom: Bosna i Hercegovina je jedini titular državne imovine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
04.10.2023. u 17:43
get url
text

Bećirović je naglasio da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu separatističku politiku organa vlasti bh. entiteta RS. On je rekao da međunarodna zajednica treba što prije djelovati kako bi se zaustavilo podrivanje temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Upoznao je Schmidta sa detaljima zakona o državnoj imovini, koji je jučer upućen u proceduru Predsjedništvu BiH. On je rekao da je fundamentalni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH.

- Bosna i Hercegovina kao pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine, titular je, i slijedom toga, nosilac prava vlasništva na cjelokupnoj državnoj imovini. Entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj budu ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH - naveo je Bećirović, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

VEZANI TEKST - Cvijanović o inicijativi Komšića i Bećirovića: Državna imovina pripada entitetima

Tokom razgovora Bećirović je istakao da državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. On je rekao da država Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države članice UN-a, mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države, uključujući i državnu imovinu.

Na kraju, Bećirović je istakao da je zakon o državnoj imovini zasnovan na principima pravne države, prema kojem Bosna i Hercegovina kao pravna država svojim građanima garantira pravnu sigurnost, koja je bitno načelo bh. pravnog sistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.