open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Berlinu
Bećirović sa Scholzom: Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja, Njemačka snažno podržava BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta. 
09.12.2023. u 16:02
get url
text

Tokom sadržajnog razgovora Bećirović je istakao da su odnosi između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski, te da se SR Njemačka, od 1990-ih godina do danas, dokazala kao snažan partner i prijatelj države Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je veoma važno da najviši zvaničnici SR Njemačke upućuju jasne poruke da nedvosmisleno podržavaju Bosnu i Hercegovinu, kao i da ističu da neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Posebnu zahvalnost Bećirović je iskazao za podršku koju bilateralno Vlada SR Njemačke pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu pomoć u provedbi reformi i izgradnji kapaciteta u procesu evropskih integracija. SR Njemačka je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Njemačke je u stalnom porastu, a za prošlu godinu iznosila je rekordnih 5,6 milijardi KM. Interes Bosne i Hercegovine je dodatno jačanje ekonomske saradnje s najjačom ekonomskom silom u Evropskoj uniji, a posebno privlačenje direktnih inozemnih investicija.

Bećirović je informirao kancelara Scholza o važnosti što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Na taj način, poručio je Bećirović, otvoriće se prostor za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini, koje će imati pozitivne efekte na bosanskohercegovačku ekonomiju i društvo u cjelini.

Posebno je izrazio zahvalnost angažmanom SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, nastavkom posvećenosti i podrške SR Njemačke s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne saradnje.

Kancelar SR Njemačke Olaf Scholz je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Istakao je kako je interes SR Njemačke postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.