open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović sa ukrajinskim ambasadorom: Većinska BiH podržava borbu Ukrajine za slobodu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu -nerezidentno iz Hrvatske Vasiljem Kiriličem.
24.05.2023. u 12:26
get url
text

Ambasador Kirilič zahvalio se Bećiroviću na kontinuiranoj podršci Ukrajini, te je naglasio da Ukrajince ohrabruje njegova otvorena podrška borbi za slobodu ukrajinskog naroda, saopćio je Bećirovićev Kabinet. 

Bećirović je informisao ambasadora Ukrajine da je:

1. Bosna i Hercegovina podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija A/ES-11/L.1, 2. mart 2022. godine, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

2. Bosna i Hercegovina pridružila se Deklaraciji visokog predstavnika EU o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, 23. februar 2022. godine (CFSP) 2022/2651.

3. Bosna i Hercegovina glasala je za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, 25. februara 2022. godine.

4. Bosna i Hercegovina podržala je Odluku Komiteta ministara Vijeća Evrope CM/Res (2022)2 o isključenju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, 16. 3. 2022. godine.

5. Bosna i Hercegovina se pridružila uvođenju sankcija Rusiji i  podržala  je 22 odluke Vijeća Evropske unije.

Tokom razgovora Bećirović je snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i pružio podršku narodu suverene i nezavisne Ukrajine i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Bećirović je naglasio da se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom Bosna i Hercegovina mora solidarisati s narodom Ukrajine u borbi za slobodu. On je poručio da će nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Podsjetio je ambasadora Ukrajine Vasilja Kiriliča da je više puta u javnim istupima snažno osudio to što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio odlikovanje predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.