open-navfaktor-logo
search
Demagogijo, ime ti je Denis
Bećirović se junački na TV-u borio za veći budžet OSBiH, a 2012. svojim glasom ga smanjio i "zakovao"
Kako u kampanji 2018. za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tako i sada četiri godine poslije, SDP-ov Denis Bećirović u debati na Federalnoj TV govorio je napamet naučene zakonske odredbe o Oružanim snagama BiH, o naoružavanju, "ispaljivao" fraze o tome da se nedovoljno izdvaja iz budžeta za Ministarstvo odbrane BiH.
23.09.2022. u 14:56
get url
text

- Inovirati odbrambenu politiku BiH, prilagoditi je novonastalim okolnostima. Moramo sve učiniti da napravimo stratešku modernizaciju Oružanih snaga BiH. Moramo dakle voditi računa, naš budžet MOBiH je oko 304 miliona KM. Samo radi komparacije Srbija je u prošloj godini za opremu naoružanje izdvojila 950 miliona američkih dolara. To je izazov i za BiH. Moramo odgovoriti na te izazove na ozbiljan način – rekao je Bećirović.

I ništa ne bi tu bilo sporno jer je u pitanju predsjednička debata, a Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanih snaga, da isti taj Bećirović 2012. godine kao zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH sa ostalim stranačkim kolegama nije glasao za državni budžet i to na štetu većih izdvajanja za Oružane snage BiH, odnosno glasao za njegovo "fiksiranje" na 950 miliona KM. Podsjećamo, Odlukom o usvajanju Globalnog fiskalnog okvira za period 2012-2015 zamrznuta je budžetska potrošnja Bosne i Hercegovine na nivou 2008. godine, i tako sve do ovogodišnjeg kada je usvojen veći iznos za MOBiH, ali samo za povećanje plaća vojnicima.

VEZANI TEKST - Bećirović jedini iz Kluba Bošnjaka došao na sjednicu na kojoj je bio HDZ-ov zakon

Kako je 2018. prosipao demagogiju, Bećirović tako to radi i danas.

Evo njegove izjave od prije četiri godine kada je također bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, a tu utrku izgubio od Šefika Džaferovića.  

- Da bi Bosna i Hercegovina ojačala svoje Oružane snage, neophodno je prvenstveno povećati budžet koji je nedovoljan za razvojne projekte i modernizaciju OSBiH. Proces oporavka i razvoja OSBiH sigurno će trajati dugo i zahtijevat će strpljenje i posvećenost svih aktera koji za cilj imaju sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu. Cilj treba biti da od Oružanih snaga napravimo respektabilnu vojsku koja ispunjava standarde NATO-a - kazao je Bećirović.

VEZANI TEKST - Dozvolite da vas Bećirović ponudi inicijativama od kojih on živi: Kako su povećane plaće funkcionerima

Podsjetimo, budžet institucija BiH je u 2011. godini iznosio 1.028.000.000 KM. Sljedeće godine, 2012. tadašnje Fiskalno vijeće BiH utvrdilo je globalni fiskalni okvir, odnosno budžet institucija BiH u iznosu od 950 miliona KM. Fiskalno vijeće BiH tada su činili Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Aleksandar Džombić (SNSD), Nikola Špirić (SNSD), Ante Krajina (HSP) i Zoran Tegeltija (SNSD).

- Rekao sam Lagumdžiji da SDA neće glasati za državni budžet od 950 miliona KM. Za SDA je neprihvatljivo da entitetski budžeti rastu, a da samo državni budžet stagnira, i to na nivou od prije tri godine. To je neprihvatljivo, to vodi jačanju entiteta i slabljenju države, i SDA to nikada neće podržati – kazao je tadašnji predsjednik SDA i delegat u Domu naroda Sulejman Tihić.

VEZANI TEKST - Bećirović je pokušao objasniti da je SDA kriva za Zakon o prebivalištu, za njega je to "velika ubleha"

- SDA neće podržati budžet BiH u kojem neće biti predviđena sredstva za normalan razvoj institucija BiH, evropski i NATO put, kao ni sredstva za ispunjenje zakonskih obaveza kao što su vojničke penzije – poručio je prije 10 godina aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, tada državni zastupnik Šefik Džaferović.

Odbijanje SDA da glasa za budžet koji ide na štetu države, a jača entitete, bilo je razlog da u to vrijeme predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ovu stranku izbaci iz vlasti, a potom uvede SBB u koaliciju, te su vlast na državnom nivou ove dvije stranke činile sa HDZ-om i SNSD-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.