open-navfaktor-logo
search
Selektivan pristup
Bećirović: Tužilaštvo BiH treba zaustaviti udar na ustavni poredak, a ne procesuirati heroje odbrane BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom podizanja optužnice protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih jedanaest pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za navodno počinjene ratne zločine, pozvao je Tužilaštvo BiH da djeluje zakonito, nezavisno i profesionalno.
11.08.2023. u 08:40
get url
text

Tužilaštvo BiH, kako je istakao, ne smije biti alat u rukama onih koji žele razoriti državu Bosnu i Hercegovinu. Bećirović je naglasio da Tužilaštvo BiH hitno mora zaustaviti brutalni udar na ustavni poredak zemlje.

- Nalazimo se u najtežoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Tužilaštvo BiH ne poduzima konkretne korake s ciljem procesuiranja rušitelja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Zašto do danas niko nije procesuiran? Umjesto da budu procesuirani oni koji ruše državu, Tužilaštvo BiH proganja heroje odbrane Goražda - istakao je Bećirović, saopćio je njegov Kabinet.

Izrazivši nezadovoljstvo selektivnim pristupom Tužilaštva BiH u procesu podizanja optužnica protiv osoba osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina, Bećirović je podsjetio da je tzv. Vojska RS-a tokom troipogodišnje opsade Goražda ubila 120 i ranila 428 djece. Ubijeno je 2.000 civila. Stoga je, kako je istakao, uvreda za sve građane ove zemlje odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv onih koji su branili civile i djecu.

VEZANI TEKST - Nova optužnica protiv heroja odbrane BiH: Optuženi Sejdić, Buljubašić i još 11 pripadnika ARBiH

- Za te zločine još nije niko odgovarao. Iako postoji "A" lista koju je Haški tribunal na osnovu Rimskog sporazuma i Pravila puta dostavio bh. pravosuđu, Tužilaštvo BiH to iz nama nepoznatih razloga još uvijek ignorira. Tužilaštvo BiH podizanjem optužnica protiv branitelja koji su legalno branili međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, direktno i (ne)svjesno revizionistički utječe na karakter rata u Bosni i Hercegovini. Postupci Tužilaštva BiH usmjereni protiv onih koji su se, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, branili, suprotni su i ljudskoj i pravničkoj logici - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.