open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Bećirović: Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike
Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd
21.09.2019. u 10:58
get url
text

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović izjavio je da je današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o "važnim nacionalnim pitanjima" samo još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike.

Dodao je da sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država te da je, očigledno, Vučić odlučio da nadmaši i samog Miloševića.

- Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd. Kada to Vučić istinski shvati i prihvati onda će i prestati njegovo neovlašteno sazivanje dijela srpskih zvaničnika na učestale političke raporte u Beogradu - naveo je Bećirović.

Istakao je da je krajnje vrijeme da međunarodni i domaći zvaničnici upozore Vučića da se treba prestati ponašati kao predsjednik velike Srbije, kao i da se zauvijek pomiri s činjenicom da neće biti stvaranja velike Srbije na račun nijednog centimetra države Bosne i Hercegovine. 

- Vučić bi trebao shvatiti da opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II nisu siguran i pametan putokaz za budućnost. To je putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Zato bi bilo dobro da Vučić zaboravi memorandume i odbaci neostvarive velikodržavne planove. Vučić mora prestati riječima podržavati, a djelima potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu i unositi razdor i nemir među bosanskohercegovačke građane i narode. Neka to učini zbog sigurnije i bolje budućnosti BiH i Srbije - rekao je, između ostalog, Bećirović, saopćeno je iz SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.