open-navfaktor-logo
search
Pisao kolumnu
Bećirović za Euronews: Stanje je ekstremno ozbiljno, Zapad mora zaustaviti antidejtonska djelovanja iz RS-a
Da je Brisel zauzeo odlučniji stav tokom posljednjih deset godina, Bosna i Hercegovina bi bila pošteđena mnogih kriza, a ovaj dio Evrope bi bio mnogo stabilniji, napisao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u kolumni za Euronews. 
06.01.2024. u 12:37
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Ako Dodik krene, to je kraj RS-a, vraćamo se na prethodni Ustav; jedini sam bio protiv njegovog ulaska u vlast

Nabrojao je ne od najvećih grešaka koje je EU napravila, a između ostalog naveo da proruske i separatističke snage unutar entiteta Republika Srpska namjerno blokiraju i evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

- U Bosni i Hercegovini već šesti mjesec traje otvoreni napad na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. – čiji djelovi de facto čine Ustav Bosne i Hercegovine – i ustavni poredak zemlje. Stanje je ekstremno ozbiljno. To nije samo moja lična ocjena, već i stav iznesen od strane skoro svih ključnih lidera na Zapadu. Shodno tome, Zapad bi trebao zaustaviti sva antidejtonska i protivustavna djelovanja, od kojih je prvo na redu nadolazeće obilježavanje 9. januara "dana RS", praznika za kojeg je Ustavni sud BiH donio odluku da je diskriminatoran i protivustavan - napisao je Bećirović za Euronews.

Upozorio je da bi se, ako se pokušaji rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ne zaustave, izostanak djelovanja mogao protumačiti kao ohrabrenje da se pređe u sljedeću fazu povećanja tenzija, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijele regije.

On je na početku teksta naveo da Bosanci i Hercegovci već decenijama čekaju na dobre vijesti iz Brisela, te da su godine nedostatka napretka u pogledu pristupanja u EU prouzrokovale gubitak nade mnogih, uprkos ličnom osjećaju pripadanja velikoj evropskoj porodici.

- Sve se to promijenilo i moja je zemlja trenutno pred otvaranjem pristupnih pregovora s Briselom – posljednji korak koji u konačnici vodi ka punopravnom članstvu. Nijedna strana ne smije dopustiti da izmakne ova prilika da budemo napokon ujedinjeni pod istom zastavom, posebno dok traje najkrvaviji konflikt na evropskoj teritoriji od Drugog svjetskog rata - kazao je.

Dodao je da je uprkos brojnim unutrašnjim opstrukcijama, u BiH ostvaren značajan iskorak u procesu evropskih integracija.

- Otvaranje pregovora za članstvo bi bila važna politička poruka o spremnosti EU da s Bosnom i Hercegovinom pokrene proces koji bi proizveo suštinske i vidljive reforme - rekao je Bećirović.

S druge strane, dodao je, daljnje odlaganje i dugo čekanje dovodi do gubitka entuzijazma, ali i povjerenja građana u vjerodostojnost procesa evropskih integracija, te da očekuje da će Evropsko vijeće u martu pružiti priliku Bosni i Hercegovini da demonstrira svoju posvećenost evropskim vrijednostima.

- Prvobitni krivci za trenutnu blokadu na evropskom putu Bosne i Hercegovine su domaći "anti-Evropljani". Oni pokazuju nezainteresovanost za EU članstvo, jer znaju da ulazak u EU predstavlja usklađivanje sa EU zakonima i standardima. Evropsko pravno okruženje bi značilo gubitak postojećih privilegija za mnoge od njih, a za neke bi značilo i gubitak slobode, jer su povezani s kriminalnim radnjama i korupcijom - napisao je Bećirović.

Naglasio je da je jednako bitno da EU izbjegne dodatne pogrešne računice vezane za Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Najavljen spektakularan 9. januar: Schmidt mu je dao alat u ruke, ima li Kajganić hrabrosti da zaustavi Dodika

- Neke od najvećih grešaka koje je EU napravila uključuju njenu nespremnost da dosljedno provodi evropske principe i standarde u BiH; blaga politika prema destruktivnim političarima koji otvoreno prijete Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i nevoljkost da se sankcionišu ekstremni političari, koji prijete miru u BiH i širem regionu Zapadnog Balkana - dodao je.

Na kraju je napomenuo da je još od sticanja nezavisnosti 1992. godine, budućnost Bosne i Hercegovine čvrsto vezana za budućnost Evrope.

- Naše opredjeljenje i sudbina su u EU, a brzina našeg putovanja ka ovoj uniji direktno će uticati na demokratiju i životni standard naših građana. Bosna i Hercegovina je u srcu Evrope, a mjesto koje joj pripada je unutar EU - naveo je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.