open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović zatražio informaciju od Kajganića o poduzetim mjerama protiv zvaničnika RS-a zbog državne imovine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića informaciju o preduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih osoba u institucijama bh. entiteta RS za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog uređenja i knjiženja državne imovine.
10.04.2023. u 16:53
get url
text

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužilaštvu BiH, član Bećirović u zahtjevu glavnom tužiocu navodi da vlasti bh. entiteta RS nisu provele konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a koje se odnose na neustavno uređivanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, a posebno odluke u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21, te U-10/22.

- Konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni van pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine."

Međutim, vlasti bh. entiteta RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem entitetske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na osnovanu sumnju da su odgovorne osobe u tim institucijama počinile krivično djelo iz člana 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora - naveo je Bećirović.

Dodao je da izostanak sankcionisanja neustavnog i nezakonitog ponašanja predstavlja svojevrstan stimulirajući faktor službenim i odgovornim osobama u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države, pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužilaštva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine, svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obavezujuće odluke.

- Odgovorne osobe u Tužilaštvu BiH zakonski su obavezne da osiguraju efikasno ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštovanje zakonitosti na cijeloj njenoj državnoj teritoriji. Niko u Tužilaštvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude saučesnik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara - naveo je Bećirović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.