open-navfaktor-logo
search
Kamp Lipa
Bečki sudija pohvalio Hurtića: I Austrija bi trebala jednog takvog ministra za ljudska prava
Trgovački sud u Beču odbacio je jučer tužbu ICMPD-a (Međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču koja se bavi analizom migracijskih tokova u Evropi) protiv Nevladine organizacije SOS balkanske rute, koja je izgradnju pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću, namijenjenu za migrante koji trebaju sigurnosne provjere, nazvala Guantanamom na Balkanu.
20.07.2023. u 17:33
get url
text

Petar Rosandić, voditelj SOS Balkanske rute, kazao je za austrijske medije da je ICMPD tokom suđenja pokušao premjestiti političku raspravu u sudnicu i osporio je prednosti slobode govora, slobode medija i civilnog društva općenito.

- To je bila greška, kao i ilegalni zatvor u Lipi – poznat i kao "Guantanamo" - kazao je Rosandić.

Vrlo zanimljiva informacija, koja dolazi iz sudnice bečkog Trgovačkog suda jeste i to da je za vrijeme rasprave austrijski sudija u više navrata spominjao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića te u jednom trenutku rekao "možda bi i Austrija trebala jednog takvog ministra za ljudska prava".

Javnosti je, naime, poznato da je upravo ministar Huritić na međunarodnom planu pokrenuo inicijativu i aktinosti za ukidanje i zatvaranje pritvorske jedinice u kampu Lipa u Bihaću.

Huritć je prvi i pokrenuo priču o eklatantnom kršenju ljudskih prava, poručivši da neću dozvoliti da iko bude smješten u objekat koji je izgrađen u okviru migrantskog kontejnerskog naselja Lipa kod Bihaća.

- Prvi sam otvorio ovaj problem i svi su šutili. To je klasični zatvor. Govorim o ljudskim pravima građana da nemaju na ulicama i u svojoj blizini kriminalce. Svaki kriminalac treba biti u legalnom zatvoru BiH, a ne tu u kampu – rekao je Hurtić.

Inače, posljednjih mjeseci u Austriji se vodi velika politička rasprava uz međusobne optužbe funkcionera različitih stranačka zbog izgradnje pritvorske jedinice u kampu Lipa. Iza izgradnje, finansirane iz budžeta države Austrije, stoji organizacija ICMPD, a, na čijem čelu se nalazi Michael Spindelegger, bivši vicekancelar Pučke stranke.

Ewa Ernst-Dziedzic, zastupnica stranke Zeleni u austrijskom Parlamentu, oštro je u više navrata kritizirala izgradnju ovog objekta nazivajući ga zatvorom za ilegalnu deportaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.